Темелакиев заяви пред NOVA, че си тръгва с достойнство от МВР

Самият министър Калин Стоянов оказа се, бил на кино по време на погрома пред стадиона. Дали вътрешният министър ще се раздели с поста си, премиерът Николай Денков ще реши след консултация с ротационния министър-председател Мария Габриел. Но без забавяне уволни негов заместник - Стоян Темелакиев. Той заяви пред NOVA, че си тръгва с достойнство от МВР. Не приема аргументите, с които е освободен от поста. 

Часове след безредиците в София дойде реакцията и на премиера. "Вместо футболен празник вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основна причина е в дългогодишното управление на сегашното ръководство на БФС, което доведе до упадък на българския футбол", заяви Николай Денков, министър-председател.

За сблъсъците в четвъртък вечер помогнала и според премиера, хаотичната организация от БФС на мача. Критики Денков имаше им към работата на СДВР и МВР заради това, че са позволили събиране на агитките. Затова с поста си се раздели заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

"Не можем да си затворим очите пред сцените, в които полицаи биеха и ритаха паднали граждани или случайно попаднали в техния обсег такива", посочи той. 

За всички тези служители вече е назначена и проверка. Все още премиерът не е решил и дали ще поиска оставката на вътрешния министър. Първо щял да обсъди въпроса с вицепремиера Мария Габриел.

СЛЕД БЕЗРЕДИЦИТЕ В СОФИЯ: Денков уволни зам.-министър в МВР

"Виждам неадекватна оценка на обстановката. Няколко пъти се чух с него вчера и той ме уверяваше през всичките тези пъти, че не очаква особени проблеми, не очаква провокации. Тази сутрин, отново като се чухме, неговият коментар беше, че нищо особено не се е случило", посочи Денков. 

"Няма абсолютно никакво напрежение между мен и премиера. В сутрешния разговор му заявих, че според мен и според ръководителите на мероприятието всичко е преминало нормално, но казах го по-рано, провокаторите се появиха по-късно. Затова се учудвам на искането за моята оставка, защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка това означава да ги предам", каза Калин Стоянов. 

По информация на премиера по време на ескалацията вътрешният министър е бил на кино. "Получих информация, че е бил на някаква кинопрожекция, което е доста смущаващо. По това време имахме заседание на МС, на него министърът беше заместен от зам- министър Темелакиев. Аз трябваше в един момент трябваше да му кажа: "Моля ви се, отидете и си вършете работата", посочи Денков. 

"МВР е консултант на филм за телефонни измами. Не съм бил с изключен телефон. Повтарям, бях в непрекъсната комуникация с главния секретар на МВР и с директора на СДВР", отвърна Стоянов. 

Събитията от снощи поставиха на масата и въпроса как е реден кабинета. "Не искам да коментирам министрите откъде са дошли. Като падне правителството, ще ви разкажа", каза премиерът. 

Николай Денков не смята обаче, че спортният министър Димитър Илиев трябва да подаде оставка, защото той си бил свършил добре работата. 

Калин Стоянов: Не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си, назначена е проверка