Фючърсите на суровия петрол „Брент” паднаха 0.8% до 79.9 долара за барел

Цените на петрола се понижиха в понеделник, като европейският сорт „Брент” падна до 80 долара за барел, съобщава „Ройтерс”. Инвеститорите очакват срещата на ОПЕК+ по-късно тази седмица, на която трябва да се реши за допълнителното ограничаване на доставките през 2024 г.

Фючърсите на суровия петрол „Брент” паднаха 0.8% до 79.9 долара за барел, докато фючърсите на западнотексаския суров петрол (WTI) в САЩ бяха на ниво 75.10 долара за барел, което е спад от 0.6%.

И двата договора се повишиха леко миналата седмица - първото им седмично увеличение за последните пет седмици, подкрепено от очакванията, че Саудитска Арабия и Русия може да удължат доброволните съкращения на доставките към 2024 г., а ОПЕК+ може да обсъди планове за по-нататъшно намаляване.

Ново напрежение около отказа от дерогацията за руски петрол (ОБЗОР)

Цените се сринаха в средата на миналата седмица, след като Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, включително Русия, отложиха срещата на министрите за 30 ноември, за да изгладят различията относно производствените цели за африканските производители. Оттогава групата се е доближила до компромиса, казаха четирима източника от ОПЕК+ пред „Ройтерс”.

Анализаторите на ING казаха, че пазарните настроения остават негативни предвид спора в рамките на ОПЕК+ относно производствените квоти, въпреки че очакват Саудитска Арабия да прехвърли допълнителното си доброволно съкращаване от 1 милион барела на ден през следващата година. Преди срещата на ОПЕК+ очакваният износ е намалял до 1.3 милиона барела на ден – под нивата през април, казаха анализатори на Goldman Sachs, което е в съответствие с целите на групата за доставки.