С коментар по темата проф. Михаил Станчев и Владимир Кисьов

На път за Скопие самолетът с руския министър на външните работи Сергей Лавров е прелетял  над Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware. Полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

Лавров е прелетял над Турция и Гърция, но не и над България

В състава на делегацията, заедно с Лавров са 17 дипломати, говорителката Захарова, както и още 24 журналисти. Не мога да кажа кои дипломати са в санкционния списък, освен Захарова. Заради това в последния момент явно Русия е решила, че е по-добре да заобиколи страната ни. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS проф. Михаил Станчев, историк и преподавател в Харковския университет. По думите му вероятно заради това полетът е минала през Турция и Гърция. „Самото пристигане на Лавров на среща в ОССЕ е фрапираща. На фона на агресията на Русия срещу Украйна. В дневния ред на срещата не виждам Украйна да присъства”, каза той.

Захарова за забраната да лети над България: Опасна глупост на неграмотни чиновници

Според Владимир Кисьов, бивш заместник-министър на външните работи хипотезата за евентуални преговори между Русия и Украйна, по време на срещата на ОССЕ в Скопие е изключена.  „Присъствието на Лавров е нагло поведение. България им даде разрешени за прелитане, без санкционирани лица да присъстват в самолета. Те обаче показаха демонстрация на сила , като прелетяха през други държави, за да отидат на срещата с говорителката на външното министерство.”, добави Кисьов.

Целия разговор гледайте във видеото.