Разказва "Дойче Веле"

Какво правят германците в една типична неделя? Ходят на църква? Или се разхождат? Срещат се с приятели?

Михаил Мюлер е средностатистически германец и подобно на 60% от сънародниците си, той става едва след 08:00 сутринта през уикендите. За германците неделята е свещена, а излежаването е сред любимите им неща.

51% от германците предпочитат да релаксират през уикенда. И тъй като говорим за Германия, има правила! Неделната почивка е предвидена със закон в повечето провинции. Всеки, който наруши спокойствието, ще получи глоба, посещение от полицията или още по-лошо – посещение от съседа.

По принцип, в неделя всички магазини са затворени. А 54% от германците са против отварянето им. В спешен случай 45% от германците купуват храна от бензиностанция. А 66% казват, че цените там са високи. Има обаче много отворени пекарни.

Трудният немски език: Полезни съвети за изучаването му (ВИДЕО)

Броят на хората, посещаващи църковни служби, е намалял драматично през последните 50 години, както сред католиците, така и сред протестантите. 64% от възрастните германци вече не ходят на църква.

Подобно на 12 милиона други германци, Михаил ходи на битпазара веднъж месечно. След онлайн платформите, битпазарите са вторият най-популярен начин да се купят употребявани стоки. 67% от германците са купували дрехи втора употреба.

15:00 часа в неделя следобед за германците означава кафе и торта. Традицията датира от 17 век. Германците обичат сладкото. През 2021 година те са изяли 22 килограма сладкиши на човек, особено торти и печива.

Не е тайна, че германците са спортна нация, а футболът е най-гледаният спорт. Една трета от германците гледат футбол по телевизията няколко пъти седмично, а половината от тях предпочита да са в компанията на приятели. Освен това обичат и бирата. 

Неделният ден германците завършват с разходка.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.