Има огромен ръст на вноса и износа на стоки с двойна употреба към Азербайджан и Русия, минаващ през българо-турската граница

Спазването на санкциите срещу Русия беше повод за посещение на еврокомисаря по финансите Марейд Макгинес и финансовия министър Асен Василев на граничния пункт „Капитан Андреево” днес.

Двамата се запознаха с начина на проверки на преминаващите коли, камиони и стоки през външната граница и статистиката за стоки с възможна двойна употреба. Вече има няколко такива случая, засечени през последния месец.

Данъчни закони: Предстои решаваща седмица за предложенията на Асен Василев

„Моята роля е ключова по отношение на спазването на санкциите срещу Русия, трябва дасме сигурни, че те се прилагат и всички страни-членки са запознати с това. Всеки път, когато задълбочаваме санкциите, Русия и нейните приятели намират начин да ги заобиколят. Задачата е да обменяме информация и да решаваме проблема. Изключително съм доволна от силната решителност на българските власти, че се стремят да проверяват всичко, което влиза и излиза през границата”, заяви Макгинес.

България стриктно следи и за паричните потоци към трети страни. Само от началото на годината на „Капитан Андреево” е задържана недекларирана валута на стойност 26 милиона лева. „Тук гледаме всъщност няколко неща - как се изпълняват санкциите. Знаете, че има доста сигнали от Европа за стоки с двойна употреба, които минават през границата. Ние имаме няколко случая на стоки, които сме засекли през последния месец. Над 4 случая са засечени, но на европейско ниво трябва да има доста по-добър обмен на информация, за да може да бъде засечен, даже и да са изрядни документите, да бъде проследен от начало до край целия трафик”, посочи Василев.