Ирина и семейството ѝ са сред 1,5 милиона украинци, които избягаха, за да се спасят от насилието

През 2014 г. Ирина Коростельова и семейството ѝ напускат Луганск, Украйна, за да избяга от насилието. Те се опитват да възстановят своя нормален живот близо до Харков. Но докато се стремят към една нова нормалност, те трябва да се подготвят за една много по-мрачна реалност. 

Документалният филм, озаглавен "Живот на ръба на войната", продуциран от Юна Лий, проследява историята на Ирина Коростельова. Лентата е заснета в Киев, Украйна в началото на февруари 2022 г., а премиерата на филма беше на 10 март 2022 г., обяви Voice of America (VOA).  

Как да се намали напрежение по границите със страната агресор? Този въпрос си задават операторът Марина Верещака и Юна Лий. 

В продължение на 8 години Украйна се бори с Руската федерация, за да запази своята независимост. През 2014 г. Русия незаконно анексира Крим и изпраща хиляди войници в Източна Украйна, което доведе до военен конфликт.  

Киев ще призове заминалите в чужбина украинци на военна служба

Ирина и семейството ѝ са сред 1,5 милиона украинци, които бягат, за да се спасят от насилието. Това сочат данни на Украинското министерство на социалната политика. През есента на 2021 г. Русия изпраща още войски към украинската граници. В Харков Ирина и семейството ѝ отново са изправени пред заплахата от инвазия, разказва Лий. 

Документалният филм проследява посещението на канадският външен министър Мелани Жоли в Киев през 2022 г. Кадри разкриват доставките във връзка с военната помощ за Украйна. 

“Беше ме страх да живея в град с въоръжени хора. Бях на път за работа. Детската градина на детето ми беше надолу по пътя, в един момент осъзнах, че не мога да отида да го взема. Имаше риск да остана блокирана в едната част на града, а детето ми да остане блокирано в детската градина в друга част. Бях ужасена от тази мисъл. Събрахме си багажа и напуснахме града”, разказва Ирина Коростельова пред VOA

С любов към родината: Украинска художничка се завръща в Ирпин, за да помага за възстановяването на града (ВИДЕО)

На 6 май 2014 г. Ирина, съпругът ѝ Виктор и детето им Гордий бягат от Луганск. Семейството напуска града точно преди началото на обстрелът. “Когато медиите започнаха да говорят много активно за заплахата от война през 2022 г., осъзнах, че сценарият от 2014 г. може да се повтори, но с още по-тежък финал”, разказва украинката. “Да се подготвяш за война... никога няма да си напълно готов за подобно нещо”, категорична е Коростельова. 

Voice of America (VOA) съобщава, че в началото на 2022 г. в медиите в Украйна са се появили пропагандни видеа с телата на мъртви войници. Анализ на Министерството на отбраната на САЩ сочи, че видеото е възможен сценарий за нападение на Русия срещу Украйна. Три седмици след заснемането на документалния филм за семейството на Ирина, Русия започва пълномащабно военно нападение срещу Украйна.

На петия ден от войната Ирина разказва, че всяка вечер тя и семейство ѝ се седели в тъмната къща, със спуснати завеси и щори, а запасите от храна са били на изчерпване. “Обстрелват се жилищни райони, високи сгради. Днес беше обстрелван и районът, в който се намира училището на Гордий”, разказва Ирина.

 

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg