Пакетът от помощи е съгласуван от всички 27 страни членки

Лидерите от ЕС днес постигнаха единодушно съгласие на Украйна да бъде отпусната допълнителна помощ на стойност 50 милиарда евро, като преодоляха продължаващата от седмици съпротива от страна на Унгария, предаде „Ройтерс”, като се позова на председателя на Европейския съвет.

Унгария е готова на компромис с европейската помощ за Украйна

Преди началото на срещата лидерите от ЕС засилиха натиска срещу Унгария да вдигне ветото си и казаха на премиера Виктор Орбан, че трябва да реши на чия страна е на фона на екзистенциалното предизвикателство на войната на Русия.

„Имаме сделка. Единство”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в своя публикация в X (Twitter). „Всички 27 лидери дадоха съгласие за допълнителния пакет с подкрепа за Украйна на стойност 50 милиарда евро в рамките на бюджета на ЕС”, добави той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства споразумението и каза, че помощта ще заздрави дългосрочната икономическа и финансова стабилност на страната му, която навлиза в третата година на войната срещу Русия. Киев е силно зависим от западната помощ и каза, че очаква да получи първия транш от ЕС на стойност 4,5 милиарда евро през март.

Споразумението беше постигнато след седмици на спорове с Орбан, който наложи вето на пакета миналия декември. Според дипломати в замяна на „зелената светлина” за помощта за Украйна, блокът не е поел ангажимент да деблокира фондове на стойност милиарди евро за Унгария, които са замразени от Брюксел заради опасения за състоянието на човешките права и върховенството на закона в страната.

По думите им в сделката са включени ежегодни обсъждания на пакета, както и възможност след две години той да бъде преразгледан, „ако това е необходимо”, но не е било включено право на вето за Будапеща.

Орбан днес не се изказа пред журналисти, когато пристигна за срещата на върха. Вместо това той публикува свои снимки в социалните мрежи, на които се вижда как се разхожда около трактори преди протест на фермери в Брюксел.

Решението на ЕС идва в момент на несигурност относно бъдещата помощ на САЩ за Украйна. Някои служители на Европейския съюз заявиха, че без нова бюджетна подкрепа Киев ще изчерпи парите си през март.

Източник: Владимир Арангелов, БТА