Реакции след изказването на Кирил Петков за КЗК

Недопустим натиск и намеса в работата на Комисията за защита на конкуренцията. Така регулаторът определи думите на Кирил Петков, който призова настоящият състав на независимия по закон регулатор да не взема решение за придобиването на „Булсатком” от United Group.

Изявлението на съпредседателя на „Продължаваме Промяната” идва седмица след станалата публично достояние среща между Петков и Спас Русев, който стои зад „Булсатком”. Темата предизвика и вълна от реакции около въпроса дали това е политически натиск над Комисията и има ли връзка между изказването на Петков и срещата му с бизнесмена.

United Group за изявлението на Кирил Петков: Недопустима намеса на политик в работата на независим орган

На извънреден брифинг съпредседателят на ПП призова Комисията за защита на конкуренцията да не взема решение за придобиването на „Булсатком” от United Group.

„Ако това е вярно, че утре КЗК ще одобри сделката между United Group и „Булсатком” – това много ни притесни”, каза Петков. Запитан защо повдигат проблема с ръководството на Комисията сега, при положение че ръководството ѝ е с изтекъл отдавна мандат, той посочи: „Точно така - не трябва да чакаме нито ден повече”.

След думите на Петков United Group излезе с официална позиция:

Реакция дойде и от Комисията за защита на конкуренцията

Темата предизвика реакции и в кулоарите на Народното събрание. Допустима ли е намесата на политик в работата на независим по закон регулатор.

„Като лидер на политическа партия няма да коментирам решение на независим регулатор. Всеки политически лидер може сам да взима решения, заедно с неговата партия, какво да коментира и какво не”, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

КЗК: Недопустим натиск и намеса в работата на Комисията

„Смятам, че е недопустимо да се бъркаме в европейски регулатори. Реално, политиците нямаме работа там”, смята председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

„Всички ние знаем, че така наречените независими регулатори се регулират от управляващите. Тази тайна среща всъщност вече е очевидно явна. Тук можем само и единствено да кажем едно голямо браво на журналистката, която го е направила, защото повярвайте, такива срещи стават постоянно навсякъде. Друг е въпросът, че далеч не всички от тях са публични. Очевидно е, че има някаква връзка, очевидно е, че по някакъв начин се опитват да излязат от ситуацията, но това е след дъжд качулка”, каза лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов.

„Регулаторите трябва да бъдат промени час по-скоро, тъй като забавянето е доста сериозно”, е позицията на Владислав Панев от ПП-ДБ.

Реакции в НС: Депутатите за критиките на Кирил Петков към КЗК

„Става въпрос отново за борба за наместване на постове и в никакъв случай за мисъл тези регулатори да регулират икономическите и финансовите отношения в страната. Що се отнася до изказването за КЗК – то е недопустимо”, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Премиерът припомни, че много от регулаторите в страната са с изтекъл мандат и трябва да бъдат сменени. „Нека разделим обсъжданията в две посоки. От една страна, действително има много регулатори, които са с мандат, който е изтекъл. В конкретния случай, по-скоро, трябва да се гледа обосновано ли е решението, какви са аргументите и от едната, и от другата страна”, поясни Николай Денков.