Бяло или червено пият повече българите

В благоевградското село Дъбрава се провежда голям празник на виното. Много избори ще трябва да прави журито, за да определи най-добрите винари.

Махалите в селото са много и огрее ли слънце, в дворовете на трапези, отрупани с вино, а нерядко и с ракия, сядат различни компании. Кое се пие повече обаче - бялото или червеното вино? В Дъбрава се гордеят, че и двата вида са им качествени. „Преобладават памид, алиготе, рекацител, мерло, има интересен сорт грузински, който е дарен от азиатската република, от побратимения град Батуми едно време, булгар и брестовица”, обяснява кметът на селото Методи Стоянов.

Французите пият все по-малко шампанско

„В нито една песен не се пее за бяло вино, само се пее за червено - червено вино, руйно вино. Няма какво да говорим за бяло вино. Разликата е в това, че от червеното ставаш червен, а от бялото – ще побелееш. Никой не иска да белее, всеки иска да стане червен. Като банскалия. Банскалии не копат лозе, но пият вино, червено вино пият и затова са такива червени”, шегуват се местни разбирачи. Бяло или червено, виното трябва да се пие с мярка, предупреждават в Дъбрава.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.