"Нашето общество има нужда от достоверна и коректна информация", настоя министърът

Позицията ни ще се промени при категорични доказателства против или в подкрепа на регламента. Дотогава нашата позиция ще продължи да е "въздържал се". Нашето общество има нужда от достоверна и коректна информация, а не манипулативна, за да може наистина да се ориентира правилно. Дотогава ние ще поддържаме тази неутрална позиция. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Поводът е приетото на първо гласуване в Европейския парламент предложение за регламент за растенията, получени чрез някои нови геномни техники, и храните, и фуражите, произведени от тях.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители: Ще призовем за спиране на протестите

Земеделският министър изказа мнение, че е прекалено рано за социологическо проучване у нас, защото хората още не правят разлика между нови геномни техники и ГМО (генетично модифицирани организми). "Нашето общество има нужда от достоверна и коректна информация, а не от манипулативна, за да може да се ориентира правилно", посочи Вътев.

Той каза още, че в писменото становище на страната ни твърдо сме заявили, че сме "за" отбелязването на етикета, че продуктът съдържа растения, произведени чрез НГТ. По думите на министъра все пак нашето гласуване не е решаващо за вземането на решението на европейско ниво – тежестта на нашия глас е 1,53%.

Земеделският министър: Не трябва да се угажда, а да се търси резултат

"Вместо ние да създаваме сортове и да продаваме, нашето земеделие е изцяло зависимо от внос. Нашето собствено семепроизводство клони към нула – от 1 до 3%", коментира министърът, подчертавайки, че това е посоката, в която трябва да се мисли. Защото тук битката не е за друго, а за пазар на семена и посадъчен материал.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Ивона Величкова, БТА