През последния месец са проверени 250 стопани на кучета

Столичният инспекторат проверява стопани на кучета за паспорти и чипове. Собствениците на домашни любимци не винаги са информирани за всички изисквания, коментират ветеринарни лекари.

„Те научават, че трябва да се чипира кучето и да има паспорт, когато дойдат при нас, особено ако са взели животното наскоро. Наша работа е да ги информираме. 80 % от хората, които обслужваме си спазват изискванията и са стриктни”, коментира д-р Евгени Евтимов, ветеринарен лекар.

За месец: Провериха над 250 стопани на кучета в София, има съставени актове

През последния месец от инспектората са проверили 250 стопани на кучета. Съставени са 10 акта. „Когато идват за лечение в клиниката, не се изисква задължително паспорт. Нашият дълг е да лекуваме, независимо дали имат документи или ваксини. Ние изискваме паспорт и чип, за да видим дали ваксините, които са предстоящи за слагане, са направени”, коментира още коментира доктора. 

Чипът и паспортът са важни, за да има проследяемост. „От една страна, за да стане ясно дали едно куче се отглежда добре. От друга страна, за да докажете собственост, защото има случаи и на откраднати животни”, обясни Явор Гечев, експерт по хуманна грижа за животните.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase