В него участвали и Филип Киркоров, и Дима Билан

Партито под надслов „Почти голи“ от края на миналата година, с участието на звезди от шоубизнеса в Русия, предизвика огромен скандал в страната. Той стигна дори до Думата, подчертава рускоезичният канал на „Voice of America“ (VOA) – „Настоящее время“. Сред празнуващите на 20 декември бяха Филип Киркоров и други известни певци, музиканти и инфлуенсъри.

Събирането беше обявено за „содомия и мракобесие“ и за нещо цинично на фона на умиращите руски войници на фронта в Украйна. Имаше и призиви от политици и различни патриотични организации да бъде образувано наказателно дело за ЛГБТИ пропаганда. Последствията за участвалите в партито бяха различни – турнетата на някои от звездите бяха отменени и им беше забранено да пеят в много от руските градове. Те обаче успяват да изкупят вината си, като изнасят концерти на фронта, оказват подкрепа за воюващите и правят дарения. Други обаче нямат този късмет и ще бъдат мобилизирани и изпратени на военна служба.

ЕС готви нов пакет санкции срещу Русия след смъртта на Навални

Тюмен, Перм, Екатеринбург, Новосибирск, Омск, Барнаул. Това са градовете, в които Лолита Милявская няма да се появи с юбилейното си пролетно турне. Концертите на певицата са отменени още от декември, след като тя присъства на партито. Организаторите на изявите се позовават на независещи от тях обстоятелства или отказват да обяснят причините за отмяната. Самата Лолита се опитва да запази бодро настроението си. „Пролетта идва скоро, така че не забравяйте, че идва Великден, а аз по някаква причина много искам да пея. Просто се задъхвам, вероятно защото отдавна не съм пяла любимата си песен „И никакви партита повече”, шегува се изпълнителката.

Три дни след публикуването на видеоклипа името на Лолита беше открито в списъка на артистите, на които е забранена концертна дейност в Русия. Документът е предоставен от източници на изданието "Медуза". Според тях имената на музикантите се съгласуват в президентската администрация. В публикувания списък има данни с грешки и несъществуващи музиканти. Руските власти отричат да разполагат с такъв списък с "отменени звезди".

Независимо от съществуването на федерален черен списък, регионалните власти сами поемат инициативата. Така миналата седмица кметът на Владивосток поиска отмяна на концертите на Кристина Орбакайте и Диана Арбенина в "града на бойната слава". В резултат на това редица изпълнения на Орбакайте не се състояха. Диана Арбенина, която се обяви срещу анексирането на Крим през 2014 г. и пълномащабната война през 2022 г., започна отново да прави турнета. Миналата пролет активисти поискаха тя да бъде разследвана за дискредитиране на армията. Тя нямаше почти никакви концерти, но през есента в Новосибирск Арбенина изпя песен със съпругата на руски военен. Оттогава насам работата на певицата върви добре.

Ще отключи ли смъртта на Алексей Навални нови процеси в Русия

Понякога обаче един дует не е достатъчен, особено за участниците в споменатото новогодишно парти. На краля на руската попмузика Филип Киркоров му се наложи лично да отиде в окупираната от руската армия Горловка, да занесе подаръци, хуманитарна помощ и да обещае да плати за три протези на ранени военни. И да пее, разбира се. Певецът с български корени изпада в немилост след партито на Ивлеева и трябва да се оправдава пред военните.

По-рано, за да изкупи вината си за голото парти, в окупираните територии дойде и изпълнителят Дима Билан. Той обеща да помогне на ранените с протези, донесе климатици за детски център и взе котка от приют. На 10 февруари музикантът изнесе концерт в Санкт Петербург.

Имената на другите участници в голото парти започват да излизат малко по малко 24-годишнят рапър Васю отишъл на партито с чорап на гениталиите и получил за това глоба, 2 поредни административни ареста и призовка за военния наборен център. В края на януари музикантът беше признат за годен за служба и според адвоката му той ще влезе в армията с пролетния набор.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America