Темата коментира журналистът Момчил Инджов

Протести на фермери в Европа. Земеделски стопани блокираха граничен пункт между Полша и Германия. В Брюксел полицията използва водно оръдие. Демонстрантите настояват за мерки срещу ниските цени в магазините и според тях - нелоялната конкуренция от чужбина, включително от Украйна. В отговор на продължаващите вече седмици протести, министрите на земеделието от Евросъюза се събраха в понеделник в Брюксел, за да обсъдят кризата. Темата коментира кореспондентът на „Клуб Z“ в белгийската столица Момчил Инджов в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той посочи, че протестът е срещу евтиния внос от Украйна, но и от други държави като Мароко, Турция и някои страни в Южна Америка. Инджов изрази несъгласие с идеята на протестиращите да се излезе от споразуменията за свободна търговия.

Фермери протестират в цяла Европа

Кореспондентът коментира и индекса за влияние за 2024 г, според който трима българи – Петър Витанов, Илхан Кючюк и Андрей Новаков, са сред най-влиятелните евродепутати. Той каза, че и тримата се занимават с теми, близки до хората – транспорт, шофьорски книжки, бюджет и др. Журналистът поясни, че тяхната активност е слаба по темите за екологията и войната в Украйна.

Кои са двете дати, които се очертават като ключови на политическата сцена

За предстоящия евровот Инджов е на мнение, че „Възраждане“ няма да имат трима евродепутати, както се смята, а двама. Журналистът изрази надежда, че страната ни ще запази силното си проевропейско присъствие чрез депутати от ПП-ДБ в Европарламента.

Повече от разговора гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase