Коментар на доктор Аспарух Илиев

Затоплянето на климата може да доведе и до неочаквани последствия. Учени предупреждават, че заради промените в температурите могат да се завърнат вируси от далечното минало, които да причинят страшни пандемии. Може ли нов „зомби вирус” от Сибир да доведе до нова заплаха? Темата в „Събуди се” коментира ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

"Това е по-скоро един теоретичен страх. С покачването на световната температура започва и разтапяне на вечнозамръзналите части на Земята. В тези региони има лед, който е на десетки, стотици, хиляди, дори на милиони години. И в него - много дълбоко предпазени от светлина и от кислород, е много вероятно да има вируси, които ние не сме срещали до момента", коментира експертът. 

Учени откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

По думите му има няколко поручвания от последните години, които показват, че вирусите от преди милиони години запазват своята активност в тези тежки условия, т.е.  могат да заразяват.

"Хубавата новина е, че до момента не сме открили такива, които да заразяват хора. Тъй като вирусите са огромен свят, който заразява най-разнообразни организми - хората сме само една малка част от тях.  До момента древни вируси, които заразяват хората няма. Но ако има, е много вероятно да бъдат такива, които не сме срещали в живота си", посочи доктор Илиев.  

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase