Според прокуратурата „Мис България 2001” ще бъде извикана отново на разпит

Скандал и обвинения за предизборна кампания вместо изслушване на магистрати в парламентарната комисия за Нотариуса. Въпреки твърденията на депутати от управляващото мнозинство, че кворум няма, заседанието се проведе. На него, след като веднъж вече отказа, днес дойде градският прокурор на София Илиана Кирилова и отправи контраобвинения.

Разплитането на схемата на Мартин Божанов започна от разследване на Антикорупционния фонд и свидетелство на Ивайла Бакалова, че е била изнудвана от Нотариуса. От вчера обаче фактите изглеждали по-различно, заяви преди заседанието на парламентарната комисия „Божанов” Кирилова.

„Именно тя – госпожа Ивайла Бакалова, казвам това са разпити на двама свидетели, че тя е потърсила връзка с лицата Емил Писков и Мартин Божанов”, заяви Кирилова.

Казусът „Нотариуса”: Пред NOVA говори наблюдаващият прокурор

Бакалова е разговаряла с Мартин Божанов от чужд телефон, твърдят от обвинението. „Имаме запис, на който се виждат лицата, чийто дом е посетила г-жа Ивайла Бакалова”, допълни градският прокурор на София.

Споменатите хора са били разпитвани от Районната прокуратура, след като Емил Писков и Мартин Божанов подали жалба срещу Бакалова за незаконен запис, каза още Кирилова. „Тя сама отива е дома на тези хора, иска среща, търси правна помощ от тях. Те ѝ казват, че не познават Божанов, но познават Писков, тъй като им е вършил определени юридически услуги”, каза още тя.

Бакалова отново ще бъде разпитана, категорични са от обвинението. За NOVA „Мис България 2001” обаче заяви, че до момента не е била разпитвана нито веднъж. Добави още, че не е търсила правна помощ от Божанов, както и че Илиана Кирилова спестява истината.

За втори път: Изслушват прокурор Илиана Кирилова в комисията за Нотариуса

А депутатите за малко да не чуят думите на Кирилова заради спор има ли кворум заседанието. Започна го ДПС с искане изслушването да се отложи, тъй като присъствали 8 от 17 депутати. Не бил гласуван и дневен ред.

„Защо, примерно, сега не задаваме въпроси на г-н Манол Пейков как беше в Япония - вкусно ли беше, скъпо ли беше, евтино ли беше? Защо не питаме ген. Атанасов днес какво унижение претърпя от трибуната, а се занимаваме с пропагандата на ПП-ДБ”, попита Хамид Хамид от ДПС.

„Без обиди към колегите, ако може, не са членове на Комисията и двамата”, настоя председателят на Комисията Никола Минчев.

Минути по-късно в залата влезе и Маноил Манев от ГЕРБ и спорът ескалира.

„Предлагам ви, разпускайте го този цирк, приключвайте с тази предизборна кампания и когато започне официално, да я правим както трябва”, поиска той.

„Не трябва да се възприема цирк, напротив - българските граждани имат право да чуят”, заяви Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

Опозицията също критикува решението за продължаване на заседанието без кворум.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase