„Ако разстоянието между двата вида избори е само една седмица, това би затруднило транспорта и логистиката на машините", смята Цветелина Пенева

За последните 3 години  най-скъпи са били изборите за местна власт миналата година. За тях сме похарчили 188 млн. лв. от държавния бюджет. Това обяви в ефира на „Здравей, България” Лилия Никифорова от Института за развитие на публичната среда.

Според нея местния вот е най-сложен за организация, защото на места се гласува с по 3-4 бюлетини.

„Парламентарните избори през 2023 г. са стрували около 106 млн. лв. Най-голямото перо от разходите за избори са възнагражденията на Секционните избирателни комисии. На парламентарните избори миналата година те са възлизали на около 29 млн.лв. Сега те вероятно ще достигнат 35 млн. лв. Предстоящите избори вероятно ще ни струват над 150 млн. лв. Ако  направим вот 2 в 1, ще спестим от транспортни разходи за машините”, поясни Никифорова.

Ива Лазарова: Голямото разходно перо за изборите са заплатите за избирателните комисии

„Няма да е лесно на изборната администрация. Тя трябва да пресметне 2 пъти преференциалното гласуване, което ще направим, ако вота е 2 в 1. Ако разстоянието между двата вида избори пък е само една седмица, това би затруднило транспорта и логистиката на машините за гласуване. Нека напомня, че трябва да гласуваме  машинно в секции с над 300 избиратели, което означава, че машините трябва да бъдат транспортирани до секциите не само в страната, но и в чужбина. След като се проведат европейските избори трябва да бъдат върнати отново в България, за да бъдат препрограмирани с новия софтуер за национални избори, а след това да бъдат върнати в секциите в чужбина. За седмица това е почти невъзможно да се случи. Там най-вероятно машинно гласуване няма да може да се организира”, смята Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет на ЦИК.

Според нея в това да правим избори няма нищо лошо, защото живеем в демократична страна.

„Добре е да има разяснителна кампания, по-голямо обучение по отношение на попълването на хартиените бюлетини. Най последните местни избори имаме рекорд за недействителни бюлетини – над 15 процента. Често се попълва само преференциален вот, без да се попълва партия. Това прави бюлетината недействителна”, твърди Пенева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase