Предвидени са над 720 млн. лв. за инвестиции

След приемането на бюджета на София за 2024 година стана ясно, че кметът, председателят на Столичния общински съвет и общинските съветници са с 300% увеличение на заплатите. На този фон – за медицинските сестри не е определено вдигане на заплатите, шофьорите са с 15% повишение, а артистите с 20%.

„За нас е важно хората в столицата да получават достойно възнаграждение за труда си. Увеличихме заплатите в администрацията, в транспорта, в културата и в здравеопазването. Това са системно натрупвани проблеми, на които ние намирахме решение през последните месеци. И да, заплатите на общинския съвет и на кмета се вдигат, но това не се е случвало от десетилетие”, заяви зам.-кметът по финанси и здравеопазване на София Иван Василев.

Фандъкова: Г-н Главчев е отговорен и много диалогичен човек

Той посочи още, че възнагражденията на общинските съветници в бордовете са премахват. „До момента е имало два вида съветници – такива, които получават 1 300 лв. и които получават над 4 000 лв. С това решение става ясно, че няма да има по-привилигировани сред тях”, допълни Василев.

Основният акцент на бюджета са инвестициите в София – над 720 млн. лв. „Това са над 40 детски градини, два многоетажни паркинга, продължаваме изграждането на ключови булеварди и връзките със Северната скоростна тангента”, подчерта зам.-кметът.

„Отделно сме заделили средства за проектиране, за да продължи изграждането на ключово важни обекти”, обясни Василев.

СОС реши: 9 000 лв. заплата за кмета, над 5 700 лв. за общински съветник

Според думите му са предвидени средства и за кварталите, които са претърпели и увеличение. „С този бюджет даваме властта на хората. Ще бъдат дадени 200 хил. лв. за всеки един район, за да имат гражданите властта да решават проблемите си”, посочи той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase