Книгата, разказваща историята му, е последна проява на непокорство, заяви Навалная

В годините преди смъртта си в руски затвор руският опозиционен лидер Алексей Навални пише мемоари за живота и работата си като продемократичен активист.

Мемоарите, озаглавени "Патриот", ще бъдат публикувани в САЩ от Knopf на 22 октомври в първи тираж от половин милион екземпляра и едновременно с това ще бъдат издадени в няколко държави, предава „Ню Йорк Таймс“.

Навални, който придоби световна известност като яростен критик на руския президент Владимир Путин, се противопостави на многократните опити на Кремъл да го заглуши чрез физическо насилие, арести и затвор в отдалечена арктическа наказателна колония, където почина през февруари на 47-годишна възраст.

Навални вероятно е бил връзван за ръцете и краката преди смъртта си

Книгата, разказваща историята му, е последна проява на непокорство, заяви в изявление вдовицата му Юлия Навалная, и може да има стимулиращ ефект върху неговите последователи. "Тази книга е свидетелство не само за живота на Алексей, но и за неговата непоколебима отдаденост на борбата срещу диктатурата - борба, за която той даде всичко, включително и живота си", каза Навалная.

"На страниците ѝ читателите ще се запознаят с човека, когото дълбоко обичах. Човек с дълбока почтеност и непоколебима смелост. Споделянето на неговата история не само ще почете паметта му, но и ще вдъхнови другите да отстояват това, което е правилно, и никога да не губят от поглед ценностите, които наистина имат значение", допълни тя.,

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС