Олимпийската шампионка от Токио е герой в шести епизод от серията "The Protagonists"

Европейската федерация по бокс представи филм, посветен на олимпийската шампионка от Токио при жените Стойка Кръстева.

Лентата, която е с дължина от 48 минути, е шести епизод от серията "The Protagonists". В нея Кръстева споделя за трънливия път към върха. Документалният филм е сниман на няколко различни локации. 

"Нищо лично": Как златната Стойка Кръстева върна Светлана Каменова в бокса

Българката донесе златен медал за страната ни в Токио и първи олимпийски медал в женския ни бокс на Олимпиадата в Токио. Отличието дойде след 25 години без златен олимпийски медал в този спорт за България. Последната титла бе спечелена от Даниел Петров в Атланта през 1996 година. Златото на Кръстева пък е пето в историята на българския бокс.

Стойка Петрова – Кръстева е родена в Добрич на 18 септември 1985 година. За бокса я открива треньорът от СК "Бокс Добрич" Стефан Петков. Тогава тя е едва 13-годишна. Тя завършва средното си образование през 2004 година с общ успех в дипломата „Отличен“ 5.82. 

Кръстева е два пъти сребърна медалистка от Световно, както и двукратна европейска шампионка. Тя беше първата българска жена боксьор на Олимпиада, като представляваше България на летните Олимпийски игри през 2012 година в Лондон. Тогава тя спечели една среща и загуби на четвъртфинала от британката Никола Адамс.

През 2018 година става европейска шампионка в София. Тогава годеникът ѝ Борил Кръстев ѝ предлага брак и тя решава да сложи край на спортната си кариера. Женят се през 2019 година. Стойка казва в интервюта, че е изтощена от дългите години на ринга и има нужда от почивка. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БНР