За това предупреди френският президент

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж може да бъде преместена от брега на река Сена, ако рискът за сигурността е твърде висок.

Той посочи, че събитието може да бъде „ограничено до площад Трокадеро”, от другата страна на Сена, вместо да обхваща планирания участък от реката. Като допусна възможността, че може дори да се премести на стадиона „Стад дьо Франс”.

Олимпиадата в Париж – вдъхновение за шоколатиерите за Великден (ВИДЕО)

Първоначално организаторите планираха да посрещнат около 600 000 души, които да наблюдават церемонията от бреговете, но сега броят им е намален до 300 000 души. Стана ясно, че туристите няма да имат свободен достъп за наблюдение, както беше планирано първоначално. Вместо това, билетите ще бъдат само с покани, а не чрез открита регистрация.

„Тази церемония по откриването е първата такава в света. Но имаме резервни план Б и план В. Подготвяме ги паралелно, ще преценим това в реално време”, заяви Макрон в интервю за френските медии BFMTV и RMC.

След заплахите на ИДИЛ за футболните мачове от четвъртфиналите на Шампионската лига в Париж, Мадрид и Лондон, се засилиха опасенията за сигурността. Притеснения добавят и войните в Украйна и Ивицата Газа.

Олимпийският огън ще гори пред Лувъра в Париж

Френският президент заяви също, че ще направи „всичко възможно", за да договори олимпийско примирие. Той подчерта историческата традиция, според която по време на олимпийските игри трябва да цари мир.

"Искаме да работим за олимпийско примирие и мисля, че това е повод да разговарям с много наши партньори", каза той и добави, че е помолил китайския президент Си Дзинпин да му помогне да го постигне.

Състезанието ще се проведе от 26 юли до 11 август. След това от 28 август до 8 септември ще се състоят параолимпийските игри.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Би Би Си