История за книгите, които спасяват духа

Обществената библиотека в село Иванкив, Киев. Библиотекарката Светлана Годун държи в ръцете си книга, пробита от два куршума. Жената внимателно се опитва да разгърне страниците. И разказва, че това е Енциклопедия на съвременна Украйна.

След окупацията, споделя Годун, руските войски са оставили този горчив спомен, докато са стреляли по сградата.

"Книгата е спряла куршумите. Това е начинът, по който руснаците се борят срещу украинската култура", разказва Светлана пред Voice of America (VOA).

Село Иванкив беше окупирано от руснаците за 36 дни в началото на войната през 2022 г.

Тайнствената библиотека на Иван Грозни

Годун казва, че нейната библиотека е "извадила късмет" в сравнение с библиотеката в съседното село Обуховичи. "Когато влязох след деокупацията, бях шокирана. Всичко беше разхвърляно. От книгите руснаците си бяха направили отвори, през които да стрелят", спомня си Олена Шумак.

Въпреки всички щети, библиотеките отварят отново веднага след напускането на руските войски.

„Градът на книгите” във Франция: Там, където историите и героите са на всяка крачка (ГАЛЕРИЯ)

Някои библиотеки, особено на фронтовата линия, са се променили драстично. Така например Централната библиотека на Никопол разполага с бомбоубежище, което се ползва от цялата област. "Хората идват тук да нощуват, когато градът е обстрелван. Винаги първо минават през библиотеката, вземат книги, след това слизат в мазето и четат", споделя Максим Ситняков.

Много библиотеки са станали това, което украинците наричат ​​"точки без пречупване". Там са осигурени необходими неща като топлина, вода, място за почивка и комплекти за първа помощ, разказва VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg