Най-пострадал е граничният град Волчанск

Ожесточени боеве се водят в североизточна Украйна. Това съобщи губернаторът на Харковска област. Вчера сутринта руската армия започна масирани атаки в тази част на страната. 24 часа след началото на операцията, Москва за първи път коментира официално действията си. Според руското министерство на отбраната техните войски са успели да завземат пет украински села в района. Областният управител на Харков обяви, че битката за тези населени места продължава. Украйна изпрати допълнителни войски на място и евакуира 2500 души. От руската страна неофициално заявяват, че става дума за изграждане на буферна зона край Белгородска област, която да ограничи украинските атаки над руски градове.

Русия започна военно настъпление в Харковска област

„Не съм се хранил вече 24 часа. Имам високо кръвно налягане. По време на бомбардировките, или тичаш към мазето, или тичаш навън.  Иска ми се да се ощипя, за да се събудя от този кошмар. Но не е сън, а истина”, обясни Валерий Дубский, евакуиран жител на Вовчанск.

„Тази сива зона не се разраства засега. Фронтовата линия е стабилизирана. Все така се водят ожесточени боеве за три от селата. Колкото до Харков, няма причини да налагаме евакуация засега. Ние ясно виждаме силите, които врагът насочва в северната част на нашата територия”, заяви Олег Синегубов, областен управител на Харков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Валя Марева