Министерският съвет одобри график на дейностите

Два дни подред след старта на разчистването на терена за Националната детска болница изпълнителят на обекта не е извършвал никакви дейности. Това обяви преди началото на заседанието на Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев. По думите му това е пример как взети решения на високо ниво могат да бъдат бламирани.

„Два дни подред направихме специална проверка. Там нямаше никакви дейности. Днес вече разбрах, че са предприети дейности, след като информирах здравния министър какво се случва. Ние не имитираме активност, а искаме реални дейности и до последния ден на служебното правителство ще следим какво се случва и по този приоритетен проект”, заяви министър-председателят.

Днес Министерският съвет одобри график на дейностите, свързани с детската болница. От държавния бюджет са осигурени 100 млн. лв. като първо финансиране по разчистване на терена и за проектиране. Сключено е споразумение с Европейската инвестиционна банка за безвъзмездна помощ за консултантски услуги. Те ще бъдат предоставени от избран от ЕИБ белгийски консорциум, който ще изготви три стратегически документа по отношение структурата, функциите, необходимото оборудване и обзавеждане на болницата, обясни финансовият министър Людмила Петкова.

Очаква се в началото на септември да започне процесът по проектиране и изборът за обществена поръчка за проектиране на болницата. „А от 2025 година да започне строителството на Националната многопрофилна болница”, прогнозира Петкова. Необходимите средства за изграждането ще бъдат предвидени в Закона за държавния бюджет на България за 2025 г., както и в средносрочната бюджетна прогноза. 

Главчев: Започва разчистването на терена, където ще бъде Националната детска болница

Здравният министър Галя Кондева уточни, че по план се предвижда детската болница да бъде готова през май 2028 година. Относно информацията, изнесена от премиера Главчев, че два дни на терен не се е работило, тя заяви, че вече има ежедневен контрол и изискване фирмата изпълнител да предоставя седмичен график на дейностите.

„Една от причините, която изпълнителят посочи, е, че е трябвало да се предостави съоръжение за рязане на метал. Транспортирането на тази част е отнело малко време, но вече е доставена на обекта и работата е започнала”, подчерта Кондева.

На дневен ред е и търсенето на специалисти, които ще поемат грижата за децата в многопрофилната болница. "Все още вървят дебати по отношение как точно ще се структурира тази болница – дали всички тези 13 лечебни заведения трябва да се прехвърлят в новата или ще се прави една болница, в която да има комплексност на грижата плюс високо специализирана дейност", допълни Кондева. 

Водят се разговори и с просветното министерство. „Така, че да синхронизираме действията за да може да има по-голям процент лекари, които да имат възможност да завършат тази специалност. Относно медицинските сестри – се върви към съкращаване на процеса на обучение", посочи д-р Влатко Глигоров, директор на "Здравна инвестиционна компания за детска болница". 

Повече конкретика от какви кадри ще има нужда бъдещата държавна педиатрия ще има след доклада на Европейската инвестиционна банка. 

За необходимостта от детска болница посочват и последните данни на „Галъп”. Според проучването им над 80% от българите считат, че педиатричните отделения и клиники са недостатъчни.

76% смятат, че в страната трябва да има и държавни, и частни лечебни заведения.

Покрай нашумелия случай с частната болница „Мама и Аз”, данните показват съотношение от близо 2:1 за реализиране на подобен проект.

Разчистват терена за детската болница не за 7, а за 5 месеца

Във връзка с предстоящите избори Главчев коментира, че всичко „върви в ред”. „В петък ще направим последно събиране, на което ще бъдат поканени и от ЦИК. Отправям един призив към българските граждани: „Гласувайте активно, за да може да има редовно правителство, което да работи за подобряване живота на българските граждани”. От нас зависи да се чува повече гласът на всеки”, заключи той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.