Словашкият премиер с първо видеообръщение след стрелбата

Словашкият премиер Роберт Фицо направи видеообръщение за първи път след опита за убийство. Той каза, че прощава на 71-годишния поет Юрай Чинтула, който го простреля с четири куршума на 15 май в Хандлова. „Време е да направя първата крачка и това е прошката”, подчерта той.

Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо

Премиерът заяви, че нападателят е „активист на словашката опозиция”.. Той изрази надежда, че ще може да се върне на работа в края на юни и юли. 14-минутното видео във Facebook, което има и английски субтитри е озаглавено „Прощавам и предупреждавам”.

Нападателят на Фицо заяви, че съжалява за стореното

„Не изпитвам омраза към непознатия, който ме застреля. Няма да предприема активни правни действия срещу него или да търся обезщетение. Прощавам му и го оставям да разбере какво е направил и защо го е направил в собствената си глава. В крайна сметка е очевидно, че той е бил само пратеник на злото и политическата омраза, която политически неуспешната и разочарована опозиция разви в Словакия до неуправляеми размери“, каза словашкият премиер, и изрази надежда, че ще може да се върне на работа в края на юни или началото на юли.

Роберт Фицо отправи нападки към „антиправителствени” медии и неправителствени организации и ги обвини, че омаловажават опита за покушение срещу него.

„На 15 май активист на словашката опозиция се опита да ме убие заради политическите ми възгледи. Те казват, че това е атака от самотен луд човек, че няма връзки между него и опозицията, че увреждането на здравето ми не е сериозно. Винаги съм пазил личния си живот, така че дори и сега ще се огранича само да заявя, че нападението причини сериозни увреждания на здравето ми, повторни операции, много болка и страдание“, заяви той.

„Вече няколко месеца публично съобщавам, че вероятността от убийство на политик от правителството в Словакия се приближава до 100%. Казах го публично в медиите и на пресконференции, казах го на всички посланици на страните от ЕС и НАТО в Словакия, отворих темата и на няколко двустранни срещи с моите партньори. Преди няколко седмици на заседание на кабинета дори помолих министрите да не влизат в тълпата. Моят политически опит от 32 години ме предупреди“, добави Фицо. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС