Според Цекулова не може да се коментира за какво би стигнала сумата на този етап

100 млн. лева са осигурени за строеж на детската болница у нас. Това стана ясно от заседание на Министерския съвет в сряда. По думите на Надежда Цекулова, член на обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, тази сума не е отпусната сега. Според нейните думи в отчетите на Здравната инвестиционна компания има записани високи разходи за външни услуги, които не са обосновани достатъчно ясно. 

"В отчетите за дейността на тримесечението, които Здравната инвестиционна компания е задължена да изготвя, сме информирани, че има доста високи разходи за външни услуги. За тях не е дадено достатъчно ясно обяснение - какво ги е наложило, какви са и какъв продукт са произвели", заяви Цекулова.

Главчев за детската болница: Два дни изпълнителят на обекта не извършваше никакви дейности

"Това не са нови пари, които сега са отпуснати от Министерския съвет. Мисля, че министърът на финансите предизвика объркване в много от колегите с резюмето, което направи по проекта. Става дума за стоте милиона, които още през 2021 г. бяха планирани като начален капитал на Здравната инвестиционна компания. Те трябваше да бъдат включени в капитала ѝ по план, на три вноски от 2021 г. до 2024 г.", 

Според Цекулова не може да се коментира за какво би стигнала сумата на този етап, тъй като все още няма готова структура и функционален план на болницата, които биха дали една по-ясна представа. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase