Привържениците на КО ликуваха и скандираха името на полския премиер

Полският министър-председател Доналд Туск заяви, че Полша е лъч на надежда за Европа, след като според exit poll-а неговата центристка, проевропейска политическа група "Гражданска коалиция" (КО) печели изборите за Европейски парламент.

Привържениците на КО ликуваха и скандираха името на Туск по време на изборната нощ във Варшава, когато бяха обявени резултатите от exit poll-а.

Първа прогноза за състава на следващия Европарламент

„Днес показахме, че сме лъча на надеждата за Европа, че ще можем да се борим за интересите на Полша в Европа както никой друг“, каза той. Проевропейската КО спечели 38,2%, изпреварвайки основната опозиционна партия „Право и справедливост“ с 33,9%.

Ако резултатите от exit poll-а се потвърдят, Туск ще сложи край на поредицата, в която евроскептичната „Право и справедливост“ спечели последните 9 поредни избори, включително парламентарните избори през октомври и местните избори през април. И на двата вота, партията не успя да управлява поради липсата на коалиционни партньори.

Малката крайнодясна партия „Конфедерация“ е на трето място с 11,9%, отбелязвайки значителен ръст на подкрепата спрямо резултата си от 4,55% през 2019 г. Двата по-малки партньори в коалицията на Туск - аграрно-консервативната партия "Трети път" и "Левите" - се класираха на четвърто и пето място съответно с 8,2% и 6,6%.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase