Днес бе започната промяната, ръководството поема курс на обединение и помирение в партията, заяви Атанас Зафиров

БСП ще избира нов председател на Конгрес в края на ноември. Това заяви временният председател на БСП Атанас Зафиров. Той бе избран на Национален съвет, за да довърши мандата на Корнелия Нинова, която подаде оставка заради незадоволителни резултати на вота 2 в 1. Борислав Гуцанов ще ръководи парламентарната група.

"Последните дни се изприказваха много приказки за предателства и преврати. Днес разбихме две основни лъжи. Няма тъмни сили, които стоят зад Националния съвет. Върнахме правилата и устава във функционирането на партията, не е имало форма на реваншизъм. Всички решения бяха взети с мнозинство от над 100 гласа, потвъждавайки предложенията на Изпълнителното бюро. Днес бе започната промяната, ръководството поема курс на обединение и помирение в партията. Каним всички от лявото пространство на 27 юли на Бузлуджа - нека да бъдем единни", заяви Зафиров. И подчерта, че ако има предложение за преговори от страна на ГЕРБ, то ще бъде внимателно прочетено и премислено. 

Националният съвет на БСП потвърждава решението да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС, категоричен бе той. Кристиан Вигенин ще води социалистите в ЕП, Драгомир Стойнев ще бъде предложен за заместник-председател на Народното събрание. 

Борислав Гуцанов от своя страна заяви, че съветът е приел решение да призове Калоян Методиев да се оттегли като депутат в 50-тото НС, а ако не го направи сам, ще бъде изключен от парламентарната група.

На въпрос дали Корнелия Нинова може да се кандидатира отново за председател на БСП, Гуцанов отговори, че тя вече има два пълни мандата начело на партията - точно на колкото има право по устав.

БСП избра временен лидер и председател на парламентарната група

БСП се събра на Национален съвет

След заседанието от Националния съвет разпратиха и официално изявление до медиите. "Разделението в БСП и лявото пространство ни доведе до катастрофални резултати. Те ясно показаха, че е дошло време за промяна и обединение. Обръщаме се към всички социалисти и ляво мислещи хора, към всички несправедливо изгонени, незаслужено обидени и изоставени от партията: Нека да поставим ново начало! Това, което ни свързва, е много повече от това, което ни разделя. Заедно трябва и можем да се противопоставим срещу всички антисоциални процеси, които се случват в България и Европа. Срещу ястребите и войнолюбците. БСП е готова за равноправен и добронамерен диалог с всички леви сили и хора в България. Промяната в БСП е възможна и вече е в ход. Нека всички да бъдем част от нея! Нека на Бузлуджа да бъдем заедно!", призоваха от столетницата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.