Те останаха без единодушие за финалната позиция

Няколко държави не подписаха финалното комюнике на лидерите, с което завърши срещата за мир в Украйна. Документът призовава за безопасност на ядрените мощности в Украйна, за безопасни коридори, по които да се изнася зърно, както и за връщане от Русия на незаконно отведените украински деца и задържаните цивилни.

Над 80 държави сложиха своя подпис, но имаше такива, които отказаха по различни съображения. Сред тях са Мексико, Саудитска Арабия и Индия. В същото време Русия, която не участва на форума, отново настоя, че има желание за преговори.

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

„Всеки път, когато Путин огласява мирна инициатива или се правят опити за намиране на изход по политически и дипломатически път, има определени условия на терен. Всеки път те са по-лоши за Украйна. И динамиката на бойното поле показва ясно, че ще продължават да се влошават за украинците”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според премиера на Нидерландия много от участниците във форума смятат, че Русия е трябвало да присъства. „Трябваше да са тук, но силното послание, което изпраща тази среща, е, че мир е възможен, само ако Русия се съобразява с правилата, които важат за всички нас”, посочи Марк Рюте.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase