Разказва "Дойче веле"

Повече от две години след началото на войната в Украйна, краят ѝ не се вижда. Новият закон за мобилизацията беше приет, за да се преодолее недостигът на войници, и влезе в сила през май. Следващото поколение също се подготвя за бойните действия. Репортер на „Дойче Веле” посети група млади украинци по време на тяхното обучение.

Командир раздава оръжия на тактическа група. Но са реплики. Войниците са тийнейджъри, някои дори още не са и толкова големи. Това е извънкласен клуб за децата от Шепетовка в Западна Украйна. Те се срещат три пъти седмично, за да се подготвят за живота в страна, в която се води война.

Олена Драчук, младши сержант в подразделение за противовъздушна отбрана, е единственият възрастен тук. Тя основава програмата през 2015 г. с финансиране от дарения, безвъзмездни средства и местното правителство. След като Русия започва пълномащабната си инвазия през 2022 г., дейностите на клуба придобиват нов смисъл. Но Олена твърди, че мисията ѝ надминава това да обучава бъдещи войници.

Селскостопански дронове се използват на фронта в Украйна (ВИДЕО)

„Днес искаш да инвестираш максимално във възпитанието на това поколение - защото бъдещето зависи от него. Само ,ако те правилно разберат кои са, че са граждани на Украйна, че са нужни тук, че могат да развиват страната, само тогава тук ще има бъдеще”, заяви Олена Драчук, основател на младежка група.

Олена действа предимно като надзорник, докато по-големите деца учат по-малките на трудни военни умения, като например как да сглобят истински "Калашников". Те използват дървени пушки за упражненията, но това не е игра. Те са напълно наясно, че животът им един ден може да зависи от това обучение. Налагат дисциплина и се наслаждават на трудните условия, като например краткия проливен дъжд, който се излива по време на една от тренировките. 16-годишният Данило е един от тези, на които по-малките деца подражават. Родителите му служат в армията и той е решен да ги последва.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase