В разговора участва и Енчо Керязов

Президентът Румен Радев обсъди възможностите за инвестиции в иновации и ефективното прилагане на финансовите програми на ЕС за насърчаване на масовия спорт сред младите хора у нас с комисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова. 

Двамата бяха единодушни, че увеличаването на стимулите за иновациите и ускоряването на процеса по тяхното въвеждане в икономиката е ключ към конкурентоспобността на страните членки на ЕС и на Съюза като цяло.

Радев постави акцент върху ролята на цифровизацията и необходимостта от засилено интегриране на цифровите технологии в икономиката и обществото – показател, по който България е на предпоследно място според Индекса на ЕК за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2022 г.

Радев обяви кога ще връчи първия мандат

Те бяха на едно мнение, че е необходимо засилване на диалога между националните и европейски институции за по-добрата информираност и достъпност на обществото, неправителствените организации и бизнеса до европейските фондове и програми както в България, така и в останалите страни членки на ЕС.

Президентът припомни усилията на служебното правителство, ръководено от Гълъб Донев, в тази насока чрез провеждането на множество консултации и информационни срещи във всяка област от страната, довело до значителен ръст на внесените проекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

Във фокуса на разговора беше и потенциалното реализиране, с европейско финансиране, на инициативи, подкрепящи спортуващите деца в България, масовия спорт и младите хора в страната от социално уязвими групи, като фактор за тяхната обществена интеграция и за преодоляване на регионалните дисбаланси у нас.

Кабинетът предложи Радев да ръководи българската делегация във Вашингтон, той отказа (ОБЗОР)

В разговора участва и Енчо Керязов, чиято фондация на негово име подпомага талантливи български деца в сферата на изкуствата и спорта.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пресцентър на Президентството