Според него действията на ГЕРБ-СДС имат за цел да покажат заявка за лидерство

Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет. Папката получи кандидатът за премиер от партията Росен Желязков, като веднага представи структура и състав на Министерски съвет.  

Преподавателят в департамент "Медии и комуникации" в Нов български университет професор д-р Росен Стоянов подчерта в „Интервюто в Новините на NOVA”, че действията на ГЕРБ-СДС имат за цел да покажат заявка за лидерство. Но дали този състав ще бъде приет зависи от парламента.

„Съвсем друг е въпросът, че се намираме в свръхдефицит на лидерство. С течение на обстоятелствата от резултатите на последните избори видяхте какво се случи с БСП, оставки имаше и в дясно, както и поява на субекти в парламента, при които не се знае кой точно е лидера”, заяви проф. Стоянов.

Първият мандат – връчен: ГЕРБ-СДС предложи 7 министри от служебния кабинет (ОБЗОР)

„За съжаление обективизирането в случая е почти невъзможно, но фактът е такъв. Някои лица от предложения Министерски съвет са познати, други – припознати. Може да твърдим, че това е правителство своего рода „Борисов 4”, но не с него като премиер. Това трябваше да се направи в тази ситуация – да се предложи състав и структура, както и да се отиде към онзи орган, който единствено може да апостолира дали да го бъде или не – парламента”, твърди той.

В списъкът с имена, предложен от Росен Желязков, няма изненади или пък непознати лица. Сред предложенията има и действащи в момента служебни министри. Проф. д-р Стоянов допусна възможността в кабинета да има министри от ДПС.

„Може би не ние забравихме за Мария Габриел, а тя просто изчезна. Когато не си публичното пространство, все едно те няма. Каква е причината, предполагам, че тя в даден момент ще сподели”, отбеляза професорът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.