В бюджета за тази година са предвидени 233 млн. лв.

Индексацията на договорите за строителството на магистрала „Хемус" струва на българските данъкоплатци 43,7 млн. лв. допълнително. Това става ясно от отговора на Министерството на регионалното развитие и благоустройството до изданието „Сега”. По думите на служебния регионален министър Виолета Коритарова индексацията е за трите години, в които не се е работило по магистралата. Парите вече трябва да са изплатени на фирмите изпълнители на проекта.

Агенция „Пътна инфраструктура" възложи доизграждането на пътя на Държавната компания „Автомагистрали" с вътрешно възлагане. Това стана с два договора, одобрени от третото правителство на Бойко Борисов.

Пускат движението в тунелите Топли дол“ и „Правешки ханове“ в посока Варна

Единият беше от края на 2018 г. за първите шест участъка от пътен възел „Боаза” до разклона за Велико Търново за 1,35 млрд. лв.

Другият беше от края на 2019 г. за останалите три участъка от Велико Търново до Шумен за 1,38 млрд. лв. за 88 км.

Общата стойност за двата договора излезе 2,7 млрд. лв. В бюджета за тази година са предвидени общо 233 млн. лв. за „Хемус”, в които влиза и индексацията. Това оставя още за 185 милиона лева за останалите строителни дейности.

Шофьор загина при катастрофа в тунел „Правешки ханове”

„Има платени средства за извършване на строителни работи. Това естествено са първите няколко лота от „Боаза” до Плевен. Ще проверя дали се работи, тъй като има изплатени и индексации по стари строителни работи. И то учудващо за мен, защото това са трите години, в които нямаше работа. Искам да проверя какво се случва. В рамките на служебния кабинет сме осигурили лот номер 9. Там сме направили отчуждителна процедура. Имаме осигурено трасе и очакваме разрешение за започване на строеж”, заяви Коритарова.

Повече по темата за поддръжката на републиканската пътна мрежа може гледате в събота в ефира на сутрешния блок "Събуди се" по NOVA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.