Федералният петербургски съд започна да издава заповеди срещу държави, които съдят "Газпром Експорт", обясни адвокатът

„Газпром експорт” вероятно няма да се появят на делото, заведено от „Булгаргаз”. Причината да предполагам това е, че след като започнаха да валят делата срещу тях към края на 2022 г., „Газпром Експорт”, започна да иска от Федералния петербургски съд да издава съдебни заповеди срещу страни, които съдят „Газпром Експорт”. Това е по силата на законодателство, което съществува в Руската федерация след нахлуването в Крим. То създава съответни задължения и права за руски компании, свързани с „неприятелски държави”. Това заяви Първан Първанов, принципал и главен адвокат в Нюйоркска кантора за международен арбитраж в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

„Булгаргаз” заведе иск срещу „Газпром” за 400 млн. евро

Този съд в Петербург, който е по седалището на компанията, издава заповеди срещу държави, които водят арбитражи срещу „Газпромекспорт”, обясни Първанов. „Той издава заповеди не само да спрат тези арбитражи, а казва и че ще наложи глоби, ако те не се съобразят с тези заповеди. Глобите са огромни, те са равни на исковете на претендиращите страни в тези арбитражи”, поясни адвокатът.

Той обясни защитните тези. „Форсмажор” означава непреодолимо, незаобиколимо събитие, което е извън контрола на страната по договора, на който тя се позовава, за да не се налага да изпълнява своите задължения. „Газпром експорт” ще се позове на Указ 172, който влезе в сила на 1 април 2022 г. С него Владимир Путин въведе система за плащане, която изискваше да се плаща в руски рубли, а не във валутата, договорена по съответните договори”, допълни Първан Първанов, принципал и главен адвокат в Нюйоркска кантора за международен арбитраж.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Весела Веселинова