В нея се обединяват 36 кметства и още няколко махали

Един от бастионите на ДПС и сред най-големите отличници в партията на всички избори досега е кърджалийската община Черноочене.

В нея се обединяват 36 кметства и още няколко махали. В Черноочене живеят над 16 000 души. 95% от тях са от турски етнически произход. Кметът Айджан Ахмед получи над 92% от гласовете на последните местните избори. Така той замени на поста Айдън Осман, който беше начело на общината цели шест мандата. Черноочене е истинска непробиваема крепост за ДПС.

Чакъров на лична среща в Росенец: Благодарим на структурите за подкрепата

Селото се намира само на 15 километра от Кърджали, на главния път. Въпреки че е общински център, в Черноочене живеят по-малко от 500 души. Селото има две джамии, едната съвсем близо до общината. Има чист и подреден парк, в който има гълъби и дори пауни.

Идваме в пазарен ден – сряда. Сергиите са подредени по главната улица. Продава се всичко – от дрехи до тенджери и тигани. Пълно е с хора. Търговията върви, глъчка оглася всеки щанд. Но когато се приближим и попитаме за това, което се случва в ДПС, настава истинска суматоха.

В местния клуб на ДПС все още висят плакатите от парламентарните избори. Редом един до друг са почетния председател Ахмед Доган, и двамата председатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. И мотото на партията – „Заедно с хората“. Клубът обаче е заключен.

Обвинения за етническо напрежение между двете групи в ДПС (ОБЗОР)

За да видим какво е бъдещето в селата от община Черноочене, се качваме в планината, в село Комунига. Името му идва от билка, която помага срещу главоболие. Използва се и за лечение на възпаление в ушите. В село Комунига обаче от билката не е останало почти нищо. Никне само по тревясалите дворове на изоставените къщи. Селото е три пъти по-голямо от Черноочене. Но по улиците няма хора. А на центъра има няколко магазини и заведения. С катинари. И надписи, които навяват спомени от едно отминало време.

Тук кмет за втори мандат е Бахри Хамишов от ДПС. На последните избори печели 333 гласа или над 60%. Най-големият му конкурент е бил Руфтин Шевкед от Националното движение за права и свободи, който е спечелил 27%. Емине Мехмедова от ГЕРБ е останала трета с близо 12% от гласовете.

Самият кмет на Комунига е прекарал години наред на гурбет в Германия. Заминава през 2007-а. Занимавал се е със строителство. Преди няколко години е решил да се върне завинаги. А съвсем скоро от Германия се е върнал и синът му.

50-ото Народно събрание - парламентът с най-много независими депутати

Кметът на Комунига чака в края на годината да се довърши обещания водопровод на селото. Защото кой знае – може пък децата в детската градина и в училището да се увеличат. Халил пък иска само неговите съселяни да определят съдбата на Черноочене. В крепостта на ДПС. Където в парка, точно срещу общината, кметството се е погрижило за прекрасна украса. Сърца. Може би в знак на любов. Кого обичат хората от Черноочене? Въпрос, чийто отговор знае най-вероятно всеки жител на общината. Но за да видят сърцата, трябва просто да погледнат нагоре. 

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase