В Сандански температурите достигнаха 40 градуса

Температури от около 42 градуса белязаха днешния ден. С червен код за опасни горещини премина денят в 4 области. От 13.00 до 21.00 в сила влезе забрана за движение за камионите над 20 тона. А от транспортния бизнес реагираха с жалба до прокуратурата. В нея твърдят, че заповедта застрашава здравето и живота на шофьорите на камиони.

Предстоят три от най-горещите дни за годината

 

В 13.00 часа шофьорите на камиони в 9 области в Североизточна България трябваше да спрат на паркинги край пътищата.

"Мотивът на тази забрана е точно опазване на живота и здравето на гражданите. Изглежда шофьорите на камиони не са граждани и за тях това не се отнася", заяви Александър Стамболийски от Съюза на българските транспортни работници.

В Сандански още около обяд централният площад остана празен. От общината организираха пунктове на няколко места в града, на които раздаваха питейна вода. Павлина Караджова, заместник-кмет на община Сандански, поясни, че са приети мерки, които включват профилактика на градските чешми.

Въпреки високите температури, в спешния център не постъпи нито един човек с оплакване от горещините. „Топлинният удар започва с обилно потене, с повръщане, замъглен поглед, тежест на ръце и краката”, припомни д-р Николай Лилов от ЦСМП Сандански.

Температурният рекорд в Сандански за месец юли е от 2007 година, когато са измерени 44 градуса и 6 десети.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase