Продължава борбата с пожара в село Отец Паисиево

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение за селата Пролом, Мраченик и град Баня, съобщи той пред журналисти. 

Кабаиванов обясни, че над село Пролом в действия по гасене на огъня участват, освен пожарникари, и 50 доброволци от местната и общинска администрация, както и жители на населените места.

Усложнена остава обстановката в района на село Отец Паисиево, там пожарникарите продължават борбата с огъня. Над 30 са изгорелите постройки по предварителни данни.

Подполковник Иванов: Пожарът в село Воден е локаризиран

 

 

Вятърът често сменя посоката си и затруднява екипите, които гасят. Пламъците са стигнали почти до съседното село Пролом.

„Тази сутрин основно имахме огнища в източна посока. На север имаме преминаване на защитата от предните дни. Днес основните ни усилия ще бъдат да не продължат да се разрастват”, каза старши комисар Васил Димов. „Тези автомобили не са толкова стари. Годни са, въпреки, че видимо не е изглежда в добро състояние. Надеждни са, все още разчитаме на тях”, коментира той.

„Към този момент няма риск за населените места. Надяваме се след 10 часа двата хеликоптера от Чехия да се включат активно”, увери той.

По думите му в село Пролом има около 100 спонтанни доброволци, вчера доброволците на терен са били 200, а днес очакват да са над 300. 

Комисар Димов каза, че теренът е изключително труден. Той допълни, че целия ресурс, който може да бъде ангажиран, вече е включен в гасенето на огъня. 

Двойно повече доброволци днес се включиха в борбата с огъня. "Минахме инструктаж. Обясни ни един човек от пожарна безопасност какво трябва да се прави и какво не трябва да се прави", каза Иван Йонов, доброволец.

"Аз съм на място, за да видя активния пожар, който е тук. Възникват нови и нови огнища непрекъснато. Всички на терен полагат всички усилия и са герои", заяви премиерът пред журналисти относно ситуацията в регионите. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: NOVA, Ирина Шопова, Ирина евгениева, БТА