Пожарът е все по-близо до България

Държавата в пълна готовност да реагира в случай, че пожарът, идващ от Гърция, премине границата. Сили на военните, жандармерията и противопожарната служба заедно с водометна машина вече са на терен. Огънят обаче все още стои на километър на границата.

Продължава борбата с пожарите в страната

Мините, заради които гръцките власти избягват наземното гасене на пожара в Славянка, вече гърмят, разказват хората в село Петрово, което се намира в подножието на пожара.

„Снощи гърмяха мини, обадиха ми се от Голешево да ме питат докъде е огънят. Към България се движи вече. Към полунощ гърмяха мини. Чува се слаб тътен и се вижда като заря нагоре”, разказват местни.

"С тези мини, за всички е ясно, че там човешки крак няма как да стъпи. И никой няма да го допусне. Изградили сме просеки съвместно с колегите от горските стопанства до тях", заяви вътрешният министър Калин Стоянов. 

В най-близкото село до зелената граница – Голешово хората са спокойни. Засега за евакуация никой не мисли. „Те всички са възрастни хора, но няма трудно подвижни или лежащо болни. Подготвени са, казваме им да си вземат лични документи, лични вещи, ако се наложи”, казва Стоян Саботанов, кмет на Голешово.

Пожарът продължава да гори на около километър от граничната бразда. До българската територия се приближава съвсем бавно.

„Не се развива особено по периметър с висока скорост. Пожарът е низов, горят основно сухата трева и храсти. Разпространението му е в посока билото на планината, където ние вече разположихме нашите сили и средства още от 05:00 сутринта. Последно, което ми докладваха, е, че дори и димът вече е намалял и разпространението му се е забавило още повече”, заяви ком. Валентин Василев, директор на РСПБЗН Благоевград.

„С хеликоптерите и самолетите не успяват да го загасят, но успяват да го забавят. Това пък ни дава възможност да го наблюдаваме и да преценим горе долу къде ще бъде фронтът, ако евентуално стигне до нашата територия”, заяви Пламен Поюков, директор на ДГС Дупница.

В Петрово вече на разположение е водометна машина. Тя ще бъде използвана в случай на необходимост. На терен вече са 25 военнослужещи от Трето командване в Благоевград и 6 броя специализирана техника от Сухопътните войски. Екипи на жандармерията също са на пост в Петрово и Голешово.

„За последните 4 дни, откакто гасим пожара тук, върховото разпространение е само по единични сухи борове, които не са предпоставка за неговото разпространение с висока скорост”, обясни ком. Валентин Василев.

„Моето предложение ще бъде да започнем да разширяваме чистата гранична ивица между двете територии – нашата и на Република Гърция”, каза  Пламен Поюков.

Повече гледайте във видеата. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase