Подобни действия от страна на местната управа са предприемани и друг път

Правозащитни организации обвиняват френските власти в провеждането на така нареченото „социално прочистване“ преди Летните олимпийски игри в Париж. Причината за това е изселването на мигрантите и други лица от столицата. От своя страна правителството твърди, че просто се опитва да се справи с дългогодишен проблем.

Една ранна сутрин мигранти биват евакуирани от своя лагер в покрайнините на Париж, без да са сигурни какво им предстои, разказват от Voice of America.

„Казаха ни, че ще ни намерят жилище. Заради Олимпийските игри не можем да останем тук и ще ни преместят някъде", каза мигрантът Абдулай Соу.

Предприемането на подобни действия от страна на властта не е нещо ново. Правозащитните организации са отправяли своите критики и преди. Активистите обаче поставят под съмнение размера и отделеното време на последната кампания по изселване, която се провежда точно преди Летните олимпийски игри в Париж.

Франция извежда бездомните имигранти от Париж заради Олимпийските игри

"Всичко, което се случва не е само от последната седмица, а започна много отдавна и затова го наричаме -"социално прочистване на Париж". Основното, което стои в момента зад желанието им да се изпразнят улиците от цялата мизерия и бедност са Летните олимпийски игри", каза Милой Борсоти от организацията "Лекарите на света".

Благотворителната организация на Борсоти е част от активистка мрежа, наречена „Другата страна на медала“. Според нея стотици хора са били изселени в месеците преди игрите. Не само мигрантите, но също така роми, проститутки и други са подложени на натиск. Съобщава се, че някои мигранти са били изпратени на места, отдалечени от столицата, като са загубили така или иначе несигурната си работа и достъпа до социални услуги. Френските власти твърдят, че те сами могат да избират къде да отидат.

Летящи таксита тръгват в Париж за Олимпийските игри (ВИДЕО+СНИМКИ)

 "От години насам провеждаме тези операции редовно. По този начин се предлага подслон в региона Ил дьо Франс на хора, които живеят в трудни и нехигиенични условия. Освен това редовно изпращаме хора и в други френски региони, тъй като приютите за спешни случаи в Париж са препълнени. Затова предлагаме на тези, които току-що са пристигнали във френската столица, да опитат късмета си на друго място", каза Аделин Сави.

Преместването се извършва на фона на засилващите се антиимигрантски настроения във Франция, които увеличават популярността на крайнодясната партия "Национален сбор". Ляво настроеното кметство на Париж обвинява националните власти, че не предоставят достатъчно възможности на мигрантите. "От месеци настояваме правителството да поеме контрол над тази ситуация, която е изцяло в неговата компетенция. Ние продължаваме да предлагаме на мигрантите места за подслон и подкрепа, но държавата трябва да поеме своите отговорности." посочи Ламия Ел Арже, член на "Социалистическата партия"

Засега на изселените мигранти ще бъде предложено място за престой в околностите на Париж. След края на Олимпийските игри обаче отново могат да се окажат на улицата, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America