"При толкова много пожари в страната не допуснахме да загинат и да пострадат граждани, наши служители бяха ранени", обясни Джартов

„Гасенето на пожари не е основна функция на Българската армия, може би вариантът да имаме собствена летателна техника е по-добър”. Това заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН) комисар Александър Джартов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.
По думите му за пожарната са необходими поне 4 хеликоптери за гасене на пожари. Тябва да се купят поне 5000 защитни облекла за гасене на горски пожари, защото сегашните са с изтекла гаранция. За седмица българските огнеборци са гасили над 1700 пожара.

Той обясни, че са имали тясно сътрудничество с ВВС и са поискали допълнително помощ от Чехия и Испания по линия на „Гражданска защита” от ЕС.

„При толкова много пожари в страната не допуснахме да загинат и да пострадат граждани, пострадаха наши служители - двама в Харманли и един в Брезник”, поясни огнеборец номер едно.

„Няколко дни охранявахме полосата на пожара на гръцката граница, огънят се придвижваше изключително бавно. Вчера имаше промяна, вятърът обърна посоката си. Има незначително преминаване на границата – 2-3 м, но е овладяно. Благодарение на превалелия дъжд огънят е локализиран”, поясни Джартов. 

Джартов: Не е имало заповед за задействане на BG-ALERT във Воден

„В момента няма индикации за разпространение на пожара на наша територия. В минното поле не допускаме служители и техника да навлизат. Обикновено се ползва летателна техника, което също е прецизирано, защото като се лети ниско и се пускат големи количества вода, е възможно да бъде задействана мина”, обясни опасностите пожарникар номер едно.

Относно бързината, с която се пожарът в село Воден се е обърнал към селището и неизползването на системата за ранно оповестяване, той каза, че тя не се задейства автоматично.  „Системата BG-ALERT за ранно оповестяване не се задейства автоматизирано. Някой трябва да вземе решение да я използва, да бъдат попълнени и отразени съответните реквизити в платформата, чрез която се задейства системата, и да бъде написано съобщение. Възможно е да се използват и предварителни съобщения. Самият процес не е автоматизиран. Необходимо е време да се вземе решение. В момента, в който се вземе такова, тогава технологичното време за оповестяване е много малко. Ситуацията в село Воден се е променила изключително бързо”, обясни Джартов. 

„Включително и длъжностни лица казват, че ситуацията се е променила за секунди”, обясни шефът на пожарната. „Трябва да имаме предварителната подготовка и нагласа за ползването на тази система. Когато се коментираше защо не са ползвани за предупреждение при земетресение, то трябва да се знае, че земетресенията не подлежат на прогнозиране”, допълни Александър Джартов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase