"Мистър Кеш разцепи ДПС", каза председателят на партията

Нови задочни реплики между председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев. Според Пеевски именно държавният глава стоял зад разцеплението в Движението. Президентът отговори, че не се меси в партийните дела и прогнозира скорошна развръзка на напрежението в ДПС.

Пеевски обвини президента и в опит за сваляне на Рая Назарян като председател на 50-ото НС. От ПП-ДБ пък заявиха, че премиерът и вътрешният министър са на Пеевски.

Радев: Няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации

Новата атака на Делян Пеевски срещу президента Румен Радев се разви в две направления. Първото – вътрешният конфликт в ДПС.

„Скоро ще разберете кой разцепи ДПС. Това е „Мистър Кеш”, каза пред медиите в парламента Пеевски. На въпрос „Тоест президентът е разцепил ДПС”, той отговори: „Точно така”. „Има ДПС на Мистър Кеш”, има и ДПС на Пеевски”, каза още той.

„Не коментираме несъстоятелни внушения на човек, уволнен от почетния председател д-р Ахмед Доган. Човек, от когото е снето доверието от всички областни структури и човек, представляващ единствено собственото си мнение”, заяви независимият депутат Тимур Халилов.

Пеевски: Заявките за правителство с третия мандат са популизъм, ПГ на ДПС няма да участва в преговори

Пеевски заговори и за планове за свалянето на Рая Назарян от поста председател на Народното събрание по идея на Румен Радев.

„Шефът е „Мистър Кеш". Той командва всички. Всички в тази игра са пионки на Радев. Вчера се опита през пионките си от ПП-ДБ да организира сваляне на шефката на парламента Рая Назарян", посочи още председателят на Движението. Според него причината за това е, че „Мистър Кеш“ иска да сложи удобен за него премиер по Конституция".

„Най-важното е Копринков и Узунов да получат МВР. Божидар Божанов и Христо Иванов, не знам като какъв, пазари смяната на шефа на парламента”, заяви Пеевски.

Рая Назарян не даде конкретен отговор дали знае за такъв процес. Но обясни, че при провал на третия мандат, тя ще откаже евентуална покана за поста на министър-председател.

„Не съм дала нито един повод, за да се налага каквато и да било смяна на председателя на Народното събрание. Напротив, точно обраното. Смятам, че съм положила много усилия и до момента е възвърнат диалогът между различните партии, има някаква последователност, някаква полезност на законодателната инициатива и в този смисъл поводи за подобни хипотези няма”, заяви Рая Назарян.

От ПП-ДБ преминаха в контраатака.

„Видно е, че в момента и г-н Главчев, и г-н Стоянов са министър и министър-председател на г-н Пеевски. Моето мнение е, че ние трябва да търсим варианти на това правителството на България да не бъде на един човек”, заяви Божидар Божанов.

„Първоначално чухме, че съм човек на президента, тъй като по негово време съм станал директор на ГДБОП. Впоследствие получих предложение от Кирил Петков и станах част от кабинета „Денков”. После чухме, че съм човек на ГЕРБ, днес, че съм на Пеевски. Утре може да чуем, че съм на Ивелин Михайлов, после на Тошко Йорданов и на всеки един от парламента”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

По отношение на коментар от Христо Иванов в интервю за „Свободна Европа“ за тактически действия съвместно с Ахмед Доган и ГЕРБ срещу влиянието на Делян Пеевски, председателят на ДПС заяви, че Иванов е намерил „един компактен скут на Росенец, да си пие мазно турско кафе“. По думите на Пеевски Иванов е и родствено обвързан с Доган.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase