За политическата обстановка у нас каза, че ще изчака резултата от консултациите на ИТН

Президентът Румен Радев коментира изказване на председателя на ДПС Делян Пеевски, в което той обвини държавния глава за разцеплението на партията.

„Не се меся във вътрешните дела на партиите. Няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации. Но явно, когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а не можеш да управляваш собствената си партия е нормално да си изнервен”, каза Радев пред журналисти в сряда.

ИТН обсъди третия мандат с изключените от ПГ на ДПС

„Не мислите ли, че прекалено дълго медиите ни занимават с личните тревоги и вълнения на въпросния господин, които опитват да ни се представят като обществен въпрос? Това е лична драма, която върви към своята развръзка”, допълни той.

Президентът отхвърли и другите твърдения на Пеевски, че е искал Рая Назарян да не е председател на парламента, за да не е служебен премиер, ако се стигне отново до тази процедура. "Не ме въвличайте в такива конспирации, това са фантазиите на други хора, които не мога да коментирам". 

Румен Радев коментира и решението на Конституционния съд, с което отхвърли жалбата на президента за Шестата поправка на Основния закон. Според държавният глава с решението съдиите са "съществено са разклатили устоите на конституционната държава".

„Нямаме съдебна реформа, но имаме управление без никаква политическа отговорност в момента. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да са народни представители. Тоест могат да избират и контролират министрите, да коват закони и да вземат важни решения относно националната сигурност”, посочи Радев.

Оценката на президента за „този експеримент с Шестата поправка в Основния закон” е, че той не само не е постигнал целта за заявената реформа, но и съществено е разклатил конституционните устои на държавата.

Относно политическата обстановка у нас Радев каза, че ще изчака резултата от консултациите на „Има такъв народ”.

Нов спор между президента, партиите и кабинета заради посланика ни в Украйна (ОБЗОР)

Ако и последният опит за съставяне на кабинет бъде отхвърлен, президентът ще премине към нов избор на служебен премиер от посочените в Конституцията с Шестата ѝ поправка. Списък, който засега остава непълен, след като все още няма избран нов омбудсман. „За съжаление, моите правомощия вече са изключително ограничени”, каза той и допълни: „Отговорност за промените и назначенията вече имат хората, които промениха Конституцията, защото списъкът става все по-малък и възможностите за избори на практика ги няма”.

Президентът заяви, че няма намерение да коментира Николай Ненчев, който беше изпратен като временно управляващ посолството ни в Украйна. „Правете разлика между позицията временно управляващ и професия дипломат. Тук има огромна разлика. Дипломат не се става за един ден с едно назначение, тук въпросът е за държавността. Ясно е разписано в Основния закон как се назначава посланик, това изисква президентски указ”, допълни той.   

Държавният глава призова за преразглеждане на решението за закупуване на самолети за гасене на пожари за нуждите на МВР. „Ние сме държава с ограничени финансови възможности, България няма как да си позволи да дублира една и съща дейност в няколко структури”. 

Думите му са по повод решението, с което депутатите задължиха правителството да предприеме нужните действия за закупуване на летателна техника за гасене на пожари за нуждите на МВР.  „Тази дейност изисква много опит, какъвто има във ВВС”, каза Радев и апелира да се насочат по-малко средства там, но да ги има. „За да имаме хора и техника, както и ефект”, обясни бившият командващ ВВС.

Радев каза, че няма как да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата, защото трябва да участват представители на служебното правителство, което не носи политическа отговорност и парламент, "който е в полуразпад и предизборна кампания". 

Пеевски обвини президента за разцеплението в ДПС

Президентът изрази съмнения за зависимости в работата и назначенията на служебния кабинет.
Едното от тях в Държавния авиационен оператор. Наскоро там беше сменен директорът ген. Златко Златев и на негово място беше върнат ген. Тодор Коджейков. Миналата седмица премиерът обясни, че смяната се е наложила заради възникнала ситуация, но не обясни каква. Сега президентът обясни, че става въпрос за технически проблеми с правителствения "Фалкон". 

"Нормално е една техника да отказва. Отказът на различни системи и агрегати е нещо, което се случва", каза Радев и обясни, че става дума за случай с правителствения "Фалкон". Според него това не е претекст за освобождаване. Той допусна, че това решение е колкото съмнение за зависимости, толкова и за пълна некомпетентност от страна на министъра на транспорта.

Последва отговор и от транспортният министър, под чието управление е "Авиоотряд 28". Пред NOVA Георги Гвоздейков обясни, че причините за смяната на директора е друга. "Без разрешение на Министерството на транспорта и на министъра, той беше напуснал държавата за три или четири дни. Като е изпълнявал фукциите на пилот на един от самолетите на дъпжавния авиационен оператор. Няма изискване да си летец, за да изпълняваш тази длъжност", обясни Гвоздейков. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase