Литовците получили препоръката за медицинския център от аптека в курорта

Литовски туристи платиха 1450 лв. за посещение при лекар на морето. Майката на болното дете разказа за NOVA, че след като то поддържало температура в продължение на четири дни и се е оплакало от болки в гърлото, ухото и носа, се наложило да посетят лекар. В аптеката, от която  купили лекарства, им препоръчали да отидат при д-р Здравко Дамянов, който работи в хотел в курорта „Златни пясъци“. Лекарят прегледал детето, казал, че трябва да се върнат пак след два дни. Сумата за плащане за двете посещения била 1450 лв.

Бащата на детето сподели, че много са харесали България, но след случая с доктора никога повече няма да се върнат. И допълни, че детето вече е добре.

ЕИБ: Над 700 медици са нужни за Националната детска болница

От високи такси за медицинска помощ в курорта се оплака и английска туристка, която заплатила 600 евро.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова каза, че всяка година възникват такива казуси по Черноморието и нищо не се променя. „Когато медицинските центрове работят без договор със НЗОК, може да определят каквито си искат цени. В нормативните актове няма регулация как се формират тарифите, няма и таван“, каза тя.

Шаркова посочи, че в медицинските центрове ценоразписът трябва да бъде поставен на видно място и не може да има различни тарифи за българи и за чужденци. И допълни, че пациентите имат право да бъдат информирани по разбираем начин за стойността на услугата, за да си направят сметка дали имат възможност да си позволят този „лукс". 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase