Според Елена Кръстева има нарушение на човешките права спрямо загиналия пациент

Пожар в психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение "Света Марина" във Варна стана причина за смъртта на 57-годишен пациент. По думите на говорителя на Окръжна прокуратура - Варна Радослав Лазаров възможна версия е, че пациентът се е опитал „да прогори това, с което е бил обездвижен”.

Доказано: Пациентът, загинал при пожар във варненската болница, е бил вързан

Темата в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS коментират Елена Кръстева, адвокат от Независима експертна мрежа, и доц. д-р Владимир Наков от дирекция ""Психично здраве и превенция на зависимостите" към Национален център по обществено здраве и анализи.

„Проблемът с имобилизирането и изолацията може да се разглежда на много нива. В този случай имаме нарушение на чл.2 от конвенцията за правата на човека. Самата наредба е силно проблематична, тъй като тя има непълноти, които дават и възможност за произвол и за връзване на един човек за неограничено време. Отделен е въпросът за това до колко са допустими тези практики”, каза Кръстева.

Радослав Лазаров: Възможно е загиналият при пожар в психиатрия да се е опитвал да прогори това, с което е бил вързан

„При временно имобилизиране трябва да има човек, до него е трябвало да има персонал”, отбеляза доц. Наков. По думите му нито Българската психиатрична асоциация, нито от „Частна психиатрия”са излезли със становище. „Всъщност проблемът е дълбоко в професионалните организации”, смята той.

Още по темата вижте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase