Как техните действия променят съдби

Помощта за Украйна продължава да идва от различни краища на света. Не само от международни организации и чуждестранни правителства, но и чрез усилията на обикновени граждани. В Англия група местни жители се обединяват, за да подкрепят украинците от самото начало на конфликта, показвайки, че солидарността не познава граници. Как техните действия променят съдбите на пострадалите разказва Voice of America.

Загинали и ранени след размяна на удари между Киев и Москва

Кингс Лин е малък пристанищен град във Великобритания. Местният жител Гордън Хопс намира нетрадиционни начини да помага на украински военни части, намиращи се на хиляди километри разстояние.

„В Обединеното кралство има организация, наречена Кралско дружество за защита на птиците. В нея членуват много любители на тези животни. Имаше едно украинско подразделение, което се нуждаеше от бинокли. Затова отправих призив онлайн към членовете на организацията да ми изпратят непотребните им бинокли. Получих цели кашони, за което много им благодаря. След това ги изпратих към фронта”, обяснява Хопс.

Той осигурява не само военна помощ, но и така наречените от него „морални пакети”. „Събирам кутии, след това ги занасям на различни семейства и казвам: „Не ми давайте пари, просто ги напълнете с неща, които ще накарат един войник на фронта да се почувства по-добре поне за ден”, допълва Гордън.

Зеленски: Русия нанесе един от най-тежките удари срещу Украйна

Основният проект, по който мъжът работи, за да подпомогне Украйна в борбата ѝ срещу Русия, е насочен в друга посока. Целта му е да се доставят десет или повече високопроходими автомобила на украинските военни, които да превозват оборудване и да спасяват ранени, допълват от Voice of America.

„За цената на един сравнително обикновен и износен ван или офроуд автомобил в Украйна, в Обединеното кралство можем да закупим три или четири наистина добри високопроходими превозни средства”, обяснява Хопс.

Сю и Норбърт управляват малък сервиз за ремонт на офроуд автомобили. Гордън намира превозните средства, а те ги ремонтират. Сю споделя, че извършват тази работа безплатно, защото искат да помогнат.

Павел Дуров: Кой е арестуваният основател на Telegram

„Преди време един господин реши, че иска да дари автомобила си на Украйна. Превозното средство обаче се нуждаеше от нов съединител. Той дойде напълно готов сам да плати ремонта, въпреки че даряваше колата си. Когато разбрахме, че случаят е такъв, поправихме автомобила безплатно. Искахме и ние да направим нещо, за да помогнем. Така че, когато Гордън дойде и ни разказа за неговата кауза, ние веднага се съгласихме”, разказва Сю. 

От началото на проекта през 2023 година екипът от град Кингс Лин е доставил осем високопроходими автомобила в Източна Украйна. Въпреки че продължаващата война там отдавна не е сред първите страници на британските вестници, за хора като Гордън, Сю и Норбърт помощта за украинските войници остава на дневен ред.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America