Милен Керемедчиев и Елена Поптодорова с анализ на събитията

Операцията на Израел на Западния бряг с невиждан мащаб от 20 години насам и битката за Белия дом коментираха бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Керемедчиев каза, че в момента не е реалистично да се говори за примирие в Ивицата Газа. Той допълни, че за Израел е удобно да прехвърли части от Газа към Западния бряг и да се подготви за операция към „Хизбула“.

Поптодорова каза, че сценариите са два. Единият е повторение в много по-тежък мащаб на войната от 2006 година, която ще бъде и много по-разрушителна, смята тя. Вторият вариант е контролирана ескалация, но за тази цел трябва да се стигне до примирие между Израел и „Хамас“, посочи още дипломатът.

Преговорите за примирие в Газа ще продължат в Катар

Керемедчиев е на мнение,  че Иран се е превърнал от локална в глобална заплаха.

Поптодорова каза, че Китай и Русия осигуряват оръжия за „Хизбула“ и „Хамас“. Тя допълни, че Египет и Катар са „слаби“ и не могат да упражнят такова въздействие, че да се стигне до примирие. Поптодорова посочи, че в навечерието на изборите САЩ действат двусмислено по отношение на Израел. Дипломатът каза, че все още не сме чули позицията на Камала Харис като главнокомандващ.

Международната общност призова Израел и „Хизбула” да се въздържат от нова ескалация на напрежението

Керемедчиев допълни, че Харис няма външнополитически опит и тепърва ще трябва да се доказва. „Тя се влияе от настроения, срещата с Нетаняху беше по-скоро хладна“, посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase