99% от малчуганите получават диагноза чак в трети инсулинозависим стадии, показва проучване

99% от малчугание у нас получават диагноза чак в трети инсулинозависим стадии. Проект за ранна диагностика на диабет тип 1 при децата стартираха две болници у нас.

"Този проект е финансиран от Медицинския университет и се позиционира в две болници у нас. В нашата университетска болница, в Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната, ще се извършва самото изследване на пациентите. Изискванията към тях са да имат родственици по първа линия, които да имат тип 1 захарен диабет. Това означава брат, сестра или някой от родителите", заяви в предаването "Социална мрежа" по NOVA News доц. д-р Маргарита Аршинкова, която е началник на клиника по ендокринология в болница „Проф. Иван Митев“.

Чрез SMS и Viber: НЗОК известява за скъпи лекарства и помощни средства

Тя обясни, че самото изследване представлява взимане на кръв, "защото тип 1 захарен диабет има около 2 предклинични стадия". "Първият стадий е позитивиране само на автоантитела. Той не може по никакъв начин да бъде разпознат, след като няма никакви клинични симптоми и кръвните захари са абсолютно нормални. Вторият стадий на заболяването, който също е обикновенно предклиничен, има леко повишени нива на кръвната захар, но не толкова, че да предизвикат симптоми на диабет. Плюс специфични антитела за тип 1 захарен диабет. И вече през третия клиничен стадий на тип 1 захарен диабет, имаме пациент, който е с полидипсополиория, с много повишен апетит и в същото време загуба на тегло", подчерта тя. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase