Продължава разследването на авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Продължава разследването на авиокатастрофата в "Граф Игнатиево", при която в петък загинаха двама опитни пилоти. Нови огледи на мястото на инцидента трябва да дадат повече ясното за причините за разбиването учебно-бойния самолет „L-39 ZA „Албатрос“.

Бившият зам.-военен министър Йордан Божилов заяви в студиото на „Събуди се”, чe българските пилоти летят в пъти по-малко от западните си колеги.

Почти 50% от въоръжението на страните в НАТО е произведено преди 1990 г. Падналият в петък L-39 ZA обаче е бил поддържан, допълни той. Припомняме, че при авиоинцидента край база „Граф Игнатиево” загинаха двама пилоти.

"Професионалисти, отдадени на небето и мечтите": Какво не знаем за майор Димитров и ст. лейтенант Дункин

По думите на бившия зам.-министър армията ни няма какво да покаже на паради. „Какво съобщаваме с това на хората, като изкараме стара съветска техника. Такива демонстрации изчерпват ресурс и увеличават рисковете”, отбеляза Божилов.

Попитан човешка или техническа грешка е довела до самолетната катастрофа на авиобазата в петък, той отговори, че обикновено причината винаги е комплексна.

Справка в бюджет 2024 показва, че парите за отбрана през тази година са 2,05% от БВП или 4 млрд. и 200 млн. лева. Разходите за превъоръжаване и модернизация са най-големи - 1,76 млрд. Според Божилов трябва да се анализира как се харчат тези средства и каква чат от тях отиват за подготовка на военните.  В настоящата финансова рамка това перо не е разписано самостоятелно.

ВСИЧКО ЗА РАЗБИЛИЯ СЕ САМОЛЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase