В спор по темата влязоха проф. Недялков и полк. Миленски

Какви са версиите за катастрофата в авиобаза „Граф Игнатиево“ и кой е отговорен за трагичния инцидент коментираха военният експерт и преподавател във военната академия проф. Димитър Недялков и полк. Владимир Миленски в „Здравей, България“.

„Губим български военни заради критична маса от грешки, натрупани през последните 35 години. Това са тежки загуби“, каза проф. Недялков и допълни, че видимият спектър на тези проблеми е катастрофата с учебно-тренировъчния самолет Л-39, при който загинаха двама български пилоти. Преподавателят посочи, че се работи по две версии – техническа неизправност и човешка грешка. "Това, което гледах като записи - отказът на техниката е възможен", каза той и допълни, че ако информацията от черната кутия е добре запазена, ще станат ясни причините за трагичния инцидент. "Самолетът е излязъл от КВР, от капитален ремонт, контролно-възстановителен ремонт. Понякога се случват такива неща след подобни ремонти", каза още проф. Недялков.

От първо лице: Спомен за загиналите край „Граф Игнатиево” военни пилоти

"Гигантска загуба. На практика сме загубили няколко милиарда лева в този нещастен ден. Да поставяш на риск няколко милиарда лева, граничи с безумие и цинизъм", каза полковник Миленков. Той допълни, че „така подготвени пилоти от такова ниво имаме сигурно десетина“. „Преди три години загубихме един пилот със самолет Миг-29. Тогава от Атлантическия съвет повдигнахме много въпроси. Никой не даде отговори. У нас отговори не се дават. Те са дължими от политическата класа и висшето военно командване“, каза полковникът.

„Недопустимо е да ползваш бойни пилоти на демонстрационни полети на пределно ниски височини“, смята още Миленски. Недялков изрази несъгласие в тази теза, тъй като „такива авишоута се правят навсякъде по света“. И допълни, че в България са унищожени аероклубовете.

Миленски каза, че висшият военен състав носи своите отговорности, а Недялков допълни: "Не само той."

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА РАЗБИЛИЯ СЕ САМОЛЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase