Жители на областта излязоха на протест

Жители на Добричка област излязоха на протест срещу изграждането на ветрогенератори. По въпроса за вятърните перки беше предвиден местен референдум, който трябваше да се проведе с парламентарните избори. Той обаче беше атакуван в съда от областния управител заради грешно формулиран въпрос.

Протестиращите добруджанци се събраха пред областната администрация заради решението да се атакува референдума в съда, както и да се върне за ново разглеждане в местния парламент.

Хората казват, че искат да опазят Добруджа чиста. „Аз имам 10 000 дръвчета, трябва да ги разсадя”, каза местен жител. „Забранено е на плодородна земя да се правят такива простотии”, смятат още хората.

Според областния управител Румен Русев предвиденият в референдума въпрос е от компетенциите на държавната, а не местната власт. „Няма как на местен референдум да се вземат решения, противоречащи на националното законодателство”, заяви той.

Зелена енергия от „перки” в Черно море: „За” и „против” офшорните вятърни паркове

На заседание на местния парламент председателят на съвета на Община Добричка заяви, че жалбата в съда е с повече тежест от заповедта за повторно разглеждане. И ще се изчака решение на магистратите. „По заповедта на областния управител ние, като общински съвет, няма какво повече да се произнасяме”, обясни председателят на ОС на Община Добричка Георги Коев.

Кметът на общината Соня Георгиева обяви, че ще се бори за референдум на изборите. И заговори за скрити действия на икономически лобита, но без да ги назовава. „Не е тяхна работа да казват какво ще се случва със земята ни и със земята на Добруджа”, категорична е тя.

Според експерта Славея Христова въпросът наистина е грешно зададен. И референдум може да има, ако се формулира наново, но вече няма шанс това да стане на изборите. „Да постави въпроса така, че той да е свързан с общинските земи и терени и дали тези терени да бъдат определени за изграждане на ветрогенератори”, уточни тя.

Енергийни експерти смятат, че при такива проекти рядко има нужната информационна кампания. „Местното население може дори да инвестира в проекта, да споделя част от енергията, която бива произведена и да намалят сметките си за ток”, казва експертът Костанца Рангелова.

Тепърва се очаква решение на Административен съд - Добрич.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase