По думите на кмета решение трябва да се намери в рамките на две седмици

Столичният автотранспорт е в риск да спре работа. Това обяви кметът на София Васил Терзиев. Причината - от сряда сметките на „Столичен автотранспорт“ са замразени от частен съдия изпълнител заради неплатени дългове за ремонт на жилищната база на дружеството.

По думите на кмета решение трябва да се намери в рамките на две седмици, до когато функционирането на градския транспорт е подсигурено. „От вчера са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Ако това дружество спре да работи, спира и градският транспорт”, каза кметът на София на брифинг преди началото на днешната сесия на Столичния общински съвет. Градоначалникът обясни, че дружеството има натупани 20 млн. лева задължения през годините.

„Да се твърди, че причината за тези проблеми е новото ръководство е нищо повече от цинизъм. Документите за запора и за ремонта са крити от новото ръководство 45 дни. Автотранспортът дължи за горива 8 млн. лв. и повече от милион и половина за части. Вече сме със зимно разписание, а няма един резервен автобус”, твърди общинският съветник от БСП Ваня Григорова.

Сметката на „Столичния автотранспорт“ е блокирана заради задължения по договор за ремонт на общежития на дружеството в „Дружба“. „Запорът е за 1 млн. и 200 000 лева от договор за 3 милиона. За около 1 млн. и 200 000, от 3 млн. лв., трябваше половината от ремонтите вече да са изградени“, посочи общинският съветник от ПП-ДБ-СС Симеон Ставрев. 

„Обектът да го замразят така, както е - със строителни материали, оставени в сградата, която вече е в етап на ремонт“, призова Борис Бонев. 

Екипът ни посети съответното общежитие и в действителност гледката отговаря на описанията. В позиция до NOVA настоящото ръководство отрече отговорността да е негова. „Конкретният запор е наложен в резултат на съдебно решение по искане на фирма контрагент по договор от 2020 г., който назад във времето е станал публично скандално известен и е обект на проверки от редица контролни органи на Република България“. 

„Кметът по финанси Иван Василев, като добрата фея, отново трябва да търси решение как това дружество да бъде спасено. Няма да спра да говоря за темата с общинските дружества", заяви още Терзиев. Той добави, че ще продължава да задава важни въпроси като каква е програмата на хората, които управляват общинските дружества и кога ще организират конкурси за постоянни състави на управителните съвети.  

Решение на въпроса трябва да се намери до две седмици. „Аз това, което ще гарантирам е, че ще предложим решения. Те обаче трябва да получат подкрепа в Столичния общински съвет, защото дори да отпуснем допълнително финансиране, се случва със санкция на Общинския съвет“, посочи Василев. 

Нова измама: Фалшиви реклами за карти за градския транспорт в София

По думите на Ваня Григорова от април месец тази година Финансовото министерство не е изплатило общо 14 милиона лева за компенсиране на разликата между цената на обичайната карта за месечно пътуване в градския транспорт и преференциалните цени за ученици, студенти и пенсионери. 

„Не може Василев и Терзиев да ходят да говорят с министъра на финансите и тя да им казва - не мога да ви дам сега парите, евентуално през ноември. И само за автотранспорта са нужни малко над 14 милиона лева. Не е като да ги няма“, допълни Григорова. 

От Финансово ведомство отговориха на обвиненията така: „Предоставените средства на Столичната община за вътрешно градски пътнически превоз към деветмесечието на 2024 г. възлизат на 66,75 млн. лв.“

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase